Életmód | 2021. 06. 04. – 06:05 |

Rengeteg férfit és nőt kínoznak olyan titokzatos alhasi fájdalmak, amelyeknek látszólag semmilyen szervi oka nincsen.

Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Rengeteg férfit és nőt kínoznak olyan titokzatos alhasi fájdalmak, amelyeknek látszólag semmilyen szervi oka nincsen. A panaszok mögött mindkét nem esetében az úgynevezett krónikus kismedencei fájdalom szindróma állhat, amelynek kezelése nem egyszerű ugyan, mégis nagyon fontos.

Az alhas, medence és lágyék környékén jelentkező, visszatérőfájdalomrengeteg embernek okoz kellemetlenséget. Kezelése nagyon nehéz, hiszen a panasz mögött számtalan probléma állhat: porckorongsérv, csípőízületi fájdalom, férfiak esetében pedig prosztatabetegség is. Pontos okát azonban sokszor még hosszadalmas és részletes orvosi kivizsgálást követően sem sikerül felderíteni. Amennyiben a kiváltó okokat nem lehet tisztázni, krónikus kismedencei fájdalom szindrómáról beszélhetünk - írja a Házipatika.com.

A szindrómáról az orvostudomány még mindig keveset tud annak ellenére, hogy viszonylag gyakori megbetegedésről van szó. Egyaránt érinti a férfiakat és a nőket is, sokaknál már a húszas éveik közepén jelentkezik, ám legnagyobb arányban a negyvenes korosztályt sújtja. A betegség erős fájdalmat okoz az alhas, a medence- és lágyéktájék környékén, ám mindezek hátterében sem szervi elváltozást, sem pedig gyulladást vagy fertőzést nem igazán lehet azonosítani. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a szindróma nem jár semmilyen veszéllyel, sőt: ha a panaszokat hónapokig nem sikerül kezelni, az károsíthatja a kismedencében futó idegrostokat. Emiatt férfiaknál merevedési zavarokat és fájdalmas magömlést is okozhat. A betegség tehát az érintett szexuális életére is rányomja a bélyegét.

A tünetek kezelése

További problémát jelenthet az is, hogy a sikertelen kezelések miatt a páciensek általában egyre frusztráltabbak lesznek, mivel lelkileg is megterheli őket a visszatérő tünetek miatti tehetetlenség. Ráadásul sokszor "csupán" fantomfájdalom jelentkezik, ami hiába csak a beteg fejében él, ugyanúgy az életminőség jelentős romlását okozza. Rosszabb esetben az érintettek teljesen elfordulhatnak a hatékony gyógymódot kereső orvosoktól és olyan, kétes hatékonyságú kezelésekkel próbálkoznak, amelyekkel akár az egészségüket is veszélyeztethetik.

Mivel a kiváltó okok sem egyértelműek, a betegség kezelése elsősorban a tünetek enyhítését célozza meg. A fájdalomcsillapítók mellett szükség van nem-szteroid gyulladáscsökkentőkre, a vizeletürítési problémákra pedig úgynevezett alfa-receptor blokkolót rendel az urológus, amely a kismedencében, a prosztatában és a hólyag alatt futó izomrostok ellazításáért felelős. Érdemes a kezelést olyan vény nélkül kapható készítményekkel is kiegészíteni, amelyek enyhíthetik a krónikus gyulladás mértékét, így hatékonyan csökkentik az alhasi fájdalmat, a hólyagproblémákat és a szexuális zavarokat.

Hirdetés


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!