Kultúra | 2021. 06. 04. – 16:36 |
Fotó: Kurmay Anita

Hirdetés

A Magyarországon már nagy sikert aratott ZeneVarázslat hangversenysorozat a tavalyi évben Kárpátaljára is megérkezett. A diákok lelkesedését még a karantén-intézkedések sem csökkentették, így a szervezők idén második alkalommal is meghirdették a képzést. A "GENIUS" Jótékonysági Alapítvány szervezésében a hangversenyre június 4-én a Rákóczi Főiskolán került sor.

„A zenének embert formáló ereje van, büszkeségre, komolyságra nevel” – kezdte köszöntőjét Váradi Natália, az alapítvány irodaigazgatója. Megtudtuk: nem véletlen, hogy a „GENIUS” Alapítvány épp a Nemzeti Összetartozás Napjára időzítette hangversenyét, hisz bárhol éljünk a világban, a zene által összetartozunk. Váradi Natália kifejtette azt is, hogy a második ZeneVarázslat képzésre huszonhárom fő jelentkezett tizenegy zenepedagógussal. „Nagy öröm számunkra, hogy a mostani jelentkezők között tizennégy olyan diákunk van, akik tavaly is részt vettek a képzésben. Ez azt tükrözi számunkra, szükség van a megkezdett munkára” – mondta.

„Ma, a trianoni békeszerződés megkötésének százegyedik évfordulóján jó látni, hogy fenn tud maradni a magyar nemzet, és ennyi tehetséget ad a világnak, nemcsak országhatáron belül, de szerte a Kárpát-medencében” – hangsúlyozta Szilágyi Mátyás, Magyarország Beregszászi Konzulátusának főkonzulja. Csernicskó István, a Rákóczi Főiskola rektora szintén köszöntötte a jelenlévőket, sok sikert kívánt a fellépőknek, s hogy leljék örömüket az általuk eljátszott darabokban. „Isten a legkiválóbb rendező, hisz nem véletlen, hogy a kurzus zárókoncertje június 4-re esett. Bátran mondhatom, hogy a képzés során a gyerekekkel igazi csodát élhettünk át” – fejtette ki Várnagy Andrea, Budapest Márka-díjas magyar zongoraművész, a rendezvény szakmai referense, aki online üdvözölte a diákokat. Majd visszaemlékezett az eltelt időszakra, az online oktatással járó nehézségekre, valamint reményét fejezte ki aziránt, hogy a közeljövőben már a személyes képzés is megvalósítható lesz.

Az ünnepi köszöntőket követően a diákok léptek színpadra, megcsillogtatva tehetségüket. Előadásukban Mozart, Brahms, Shubert, Kodály, Bartók jól ismert dallamait hallhattuk. A nap záróakkordjaként a diákok okleveleket vehettek át.

-nitta-

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 23. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!