Közélet | 2021. 06. 05. – 08:08 |
A Beregszászon működő és műsoraival a kárpátaljai tömbmagyarság jelentős részét elérő Pulzus Rádió megalakulása és eddigi működése igazi sikertörténet.

Hirdetés

A Beregszászon működő és műsoraival a kárpátaljai tömbmagyarság jelentős részét elérő Pulzus Rádió megalakulása és eddigi működése igazi sikertörténet. Már a kezdetektől fogva ott szól több tízezer háztartásban, az úton levő gépkocsik ezreiben. Pedig sokan vélekedtek úgy nálunk is, hogy az Európában nagyjából száz évvel ezelőtt indult rádiózás mára teljesen háttérbe szorult, mert nem igazán XXI. századi műfaj.

– Korunkban vajon mi lehet a szerepe és töretlen népszerűségének a titka? – tettük fel a kérdést Barta Miklósnak, a Pulzus Rádió ügyvezető igazgatójának.

– Mielőtt a kérdésre válaszolnék, hadd emlékeztessek rá, hogy a Pulzus Rádió indulása nem minden előzmény nélkül való – hangzik a válasz. – Bő másfél évtizeddel ezelőtt a beregszászi református gyülekezetben szolgáló lelkésztestvérpár – Taracközi Gerzson és Taracközi Ferenc – elkezdte keresni annak a módját, hogy miként lehetne eljuttatni Isten szavát azokhoz, akik valamilyen oknál fogva – például azért, mert ágyban fekvő betegek, mozgáskorlátozottak stb. – nem tudnak rendszeresen eljárni a templomi istentiszteletekre. Így kezdte el működését a Sion Rádió, amely az interneten volt elérhető. Azt is nagyon sokan hallgatták, ám a munkatársak tisztában voltak vele, hogy az idősebb korosztály tagjai inkább a hagyományos rádiókhoz szoktak.

Ezért is tettünk meg mindent annak érdekében, hogy Kárpátalján mihamarabb megszólaljon az első és máig egyetlen magyar nyelvű, középhullámon fogható rádió. Mivel Ukrajnában egyházak nem működtethetnek rádiót, a beregszászi református gyülekezet presbitériuma áthidaló megoldást hozott: felkérte azokat a személyeket, akiket szívesen lát a rádió felügyeletét biztosító kuratórium tagjainak a sorában. Hadd mondjam el, amikor 2013. május 22-én a délutáni órákban az éteren át eljutott a rádióadás a hallgatókhoz, akkor már egy, a rádiós műsorok készítésében valamennyire jártas csapatot tudhattunk magunk mögött. S bár az akkori munkatársak közül sokaknak időközben máshová vezetett az útja, továbbra is akadnak olyan lelkes fiatalok, akiket vonz ez a pálya, akik nagy ambícióval, erőbedobással dolgoznak, és rendszeresen új ötletekkel állnak elő. Szükség is van minderre, hisz naponta átlagosan nyolc órányi élőműsort készítünk. Ami pedig a rádió létjogosultságát illeti a mai időben: akkor, amikor minden eseményről a jelen időben szeretnénk tudomást szerezni, nem mondhatunk le egy ilyen, maximális operativitással működő hírforrásról. Természetesen nem csupán egy útlezárás, egy csőtörés, egy baleseti helyszín elkerülése, vagy az aktuális határhelyzet lehet érdekes sokak számára, hanem rengeteg egyéb más információ is. Mi például nagyon odafigyelünk arra, hogy a rendszeresen jelentkező programajánlóinkban minden, a közeljövőben sorra kerülő fontos eseményt beharangozzunk.

– Végül is melyik korosztályhoz áll legközelebb a Pulzus Rádió?

– A kezdetektől fogva arra törekedtünk, hogy az ifjak és idősebbek egyaránt megtalálják a műsorpalettán a számukra leginkább érdekes témákat. A hitélettel, a kulturális eseményekkel, a családdal, a gyermekneveléssel, az oktatással kapcsolatos anyagokkal, közéleti-politikai kérdésekkel foglalkozó adásokkal napi szinten jelentkezünk. Akik hallgatnak bennünket, azok számára bizonyára ismerősen csengenek a következő műsorok: a naponta jelentkező Ébresztő, Kívánságturmix, Sportkedv, Slágermúzeum, Tudtad-e?, a Kultúrperc stb. Mint látjuk, a kínálat igencsak színes és bőséges, és mint említettem, nem feledkezünk meg arról, hogy miért is jött létre a mi rádiónk. Isten szavának eljuttatása a hallgatósághoz, a keresztyén szellemiség terjesztése továbbra is elsőrangú feladataink közé tartozik. Tesszük ezt az ökumené jegyében, így más felekezetek képviselőit is gyakran megszólaltatunk.

– Mint tudjuk, a Pulzus adásai kétnyelvűek.

– Számunkra ezt a médiatörvény írja elő. Tehát a hírek, a sporthírek, a reklámok, a programajánlók stb. két nyelven szólnak a hallgatósághoz. Ami egyfajta gyorstalpaló nyelvtanfolyamnak is felfogható. Hisz például a hírekben magyarul elhangzó nyolc-tíz mondat után ugyanazt ukránul is elmondják a kollégák. Tanulásra ez éppúgy alkalmas, mint a nyelvi kompetenciánk felfrissítésére. Egyébként a visszajelzésekből tudjuk, hogy igen sok szláv anyanyelvű hallgatónk is van, akik tehát nem csupán az ukrán nyelven készített műsorokat, hanem a magyar nyelvű adásokat, például a Slágermúzeumot vagy a Kívánságturmixot is hallgatják.

– Kapcsolatok más médiumokkal.

– Kezdetektől fogva szoros együttműködést alakítottunk ki a Kárpátalján működő szerkesztőségekkel, és természetesen egyes ukrán hírportálokkal is. A Kárpát-medencében működő református rádiókkal is régóta készítünk közös műsorokat: aki rendszeresen hallgatja a Határtalan című adásunkat, az tudja, hogy mennyire termékeny ez a kapcsolat. De szorosan együttműködünk valamennyi Kárpátalján működő magyar civil szervezettel, jelentősebb oktatási, kulturális intézménnyel. És van saját projektünk is. A karácsonyt megelőző cipősdoboz akcióra gondoltam, amikor adományok gyűjtésével és azok eljuttatásával kívánjuk szebbé tenni a rászorulók számára a szeretet ünnepét. Jól tudjuk, ez már messze túlmutat a rádiózáson, ám csak így tudjuk teljesíteni küldetésünket, azt, hogy az itt élő emberekkel együtt dobbanjon a szívünk.

Kovács Elemér

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 22. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!