Gazdaság | 2021. 06. 05. – 08:55 |
A nevetlenfalui Gazdabolt növényvédő szerek, vetőmagok gazdag kínálatát nyújtja. Tulajdonosával, Kaliskó Róberttel beszélgettünk kezdetekről, kihívásokról.

Hirdetés

A mezőgazdasági ágazat fellendítéséhez nagyfokú eltökéltség, kitartás és tenni akarás szükséges. Az, hogy friss és jó minőségű zöldségeket tudjunk termelni, rengeteg odafigyelést és szakértelmet igényel. Ehhez pedig kell egy olyan üzlet, ahol munkánkhoz minden eszközt beszerezhetünk. Ilyen a nevetlenfalui Gazdabolt is, ami növényvédő szerek, vetőmagok gazdag kínálatát nyújtja. Tulajdonosával, Kaliskó Róberttel beszélgettünk kezdetekről, kihívásokról.

– Milyen ötletből indult a vállalkozása?

– Üzletünket tíz évvel ezelőtt indítottuk. Kezdetben úgy alakítottuk ki, hogy a helyiség egyik felében horgászfelszereléseket, a másikban mezőgazdasági eszközöket árusítottunk. Számomra ez egy hobbiként indult, azonban hamar rá kellett jönnöm, hogy szűkebb közösségünkben nagyobb az igény a mezőgazdasági kellékek, mint a horgászfelszerelések iránt. Így kissé profilt váltottam, és ma már teljes egészében gazdaboltként működünk. Az évek során sokat fejlesztettünk, bővítettünk, mára szinte minden megtalálható nálunk, ami a mezőgazdasághoz szükséges. A hobbiból indult vállalkozásom mára már a szívem csücske lett.

– Hogyan emlékszik a kezdetekre?

– Nem ment könnyen, azt kell mondanom. Amikor az ember valami újba vág bele, nem egészen látja át a helyzetet. Én is így voltam ezzel. Nem tudtam, hogy milyen eszközöket kell beszereznem, mi a legkelendőbb áru, mit keresnek a helyiek. Az itt élő gazdáktól érdeklődtem, hogy szerintük milyen áruval kellene rendelkeznem. Aztán szép lassan sikerült kialakítani a saját profilomat, így tudtunk egyre jobban fejlődni.

– Milyen kínálattal várja a vásárlókat.

– Mint említettem, nálunk minden megtalálható a mezőgazdasági munkálatokhoz. Ilyenek például a kistasakos hobbi vetőmagvak, vagy a nagy kiszerelésű holland vetőmagok. Növényvédő szereket, csepegtető öntözéshez kifejlesztett műtrágyát, talajtakaró növényeket, fátyolfóliákat is találhatnak boltunkban. Szeretettel várjuk a hozzánk betérőket, emellett közösségi oldalunkon is kereshetnek minket.

– Egy üzletnek szüksége van a megújulásra.

– Kezdetben a falu központjában egy kisebb alapterületű boltban kínáltuk áruinkat. A helyiség azonban kicsinek bizonyult, így családi házunk udvarán alakítottunk ki egy nagyobb helyiséget, valamint egy raktárt is, ami már megfelelő lett készletünk számára. Emellett kínálatunkban is igyekszünk megújulni, bővülni. Vannak olyan eszközeink, amelyek az év bármely szakában megtalálhatóak a boltban, és vannak, amelyek csak szezonálisan. Az újonnan érkező termékekről pedig közösségi oldalamon értesítem a lakosokat, hogy aki szeretne belőle vásárolni, az térjen be hozzánk.

– Hogyan hatott munkájára a járvány?

– A koronavírus terjedésének megállítását szolgáló intézkedések miatt szerencsére nem szenvedtünk hiányt. Jó érzéssel töltött el minket a tudat, hogy a szigorú karantén ideje alatt is nyitva lehettek a gazdaboltok. Sok ágazatban ez nem mondható el, ők bizonyosan megszenvedték az elmúlt egy évet. Voltak kétségeink nekünk is aziránt, hogy kevesebb lesz a vásárlók száma, vagy, hogy a gazdák nem tudják majd eladni a megtermelt portékáikat, így a következő mezőgazdasági munkálatokhoz nem fogják felkeresni boltunkat, de azt kell mondjam, nem így lett. Vásárlóink bíznak az általunk kínált termékekben, és sokan keresnek minket.

Erre büszke is vagyok.

– Fontos-e, hogy több lábon álljon egy vállalkozás?

– Úgy gondolom, hogy igenis fontos, mivel a folyton változó világban nem tudjuk kiszámítani a piacot. Régebben, ha egy dologgal foglalkozott az ember, meg tudott élni belőle, el tudta tartani családját, ma már sajnos nincs így. Szüleim huszonöt évvel ezelőtt nyitottak egy ABC üzletet az otthonunk udvarán. Azóta pedig nemcsak ABC-t, de ajándékos boltot, műszaki cikkeket árusító üzletet, patikát, gazdaboltot működtetünk. Ez nagyon fontos, úgy gondolom, ha megállnánk a fejlesztés terén, elpártolnának tőlünk a vásárlók, és nem lehetnénk sikeresek.

– Mit jelent önnek a vállalkozása?

– Szinte a mindenemet, szeretek ezzel foglalkozni. Nem azt mondom, hogy nem lenne jobb vagy rosszabb szakma ennél, mindennek megvan az előnye és a hátránya is. Mikor a mezőgazdasági munkálatok szezonja tart, nem sok időm jut a pihenésre, a téli időszak pedig épp a fordítottja, olyankor kevesebb vásárló akad. Mégis úgy gondolom, hogy tovább kell mennünk, fejlesztenünk kell, mert nekünk ez az életünk.  

– További tervek…

– Mint mondtam, a fejlesztésben nem állhatunk meg. Szeretném bővíteni, nagyobbítani úgy a bolt területét, mint a kínálatát. Jelenleg heti egy alkalommal szállítunk ki más boltoknak, illetve gazdáknak árut, ezt szeretnénk heti több alkalomra növelni, ehhez pedig az eszközparkunkat is bővítenünk kell. Továbbra is várjuk vásárlóinkat gazdag árukészletünkkel.

– Mi pedig további sikereket kívánunk!

Kurmay Anita

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 22. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!