HáziPatika.com

| 2021. 06. 06. – 18:07 |

Hideg zuhanyt a legtöbben nem szántszándékkal vesznek, hanem leginkább azért, mert kifogyott náluk a meleg víz.

Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Hideg zuhanyt a legtöbben nem szántszándékkal vesznek, hanem leginkább azért, mert kifogyott náluk a meleg víz. Egyesek szerint viszont a hideg víz akár még a jobb alváshoz is hozzásegíthet. De vajon mennyi ebben az állításban az igazság?

Bár túl sok alapos és részletes kutatás nem létezik azzal kapcsolatban, hogy hogyan hat a testre a hideg zuhany, sokan számoltak be olyan pozitív hatásokról, mint a megerősödött immunrendszer, a megnövekedett vitalitás, jobb közérzet és felélénkült keringés - írja a Healthline. Egy 2002-ben készült kutatás arra jutott, hogy a hideg aktiválhatja a szimpatikus idegrendszert, ennek hatására a test olyan hormonokat bocsát ki, mint a norepinefrin és a kortizol - írja a Házipatika.com.

Így segíti a pihenést a hideg zuhany

A norepinefrin egy olyan reakciót vált ki, amely során a vérerek a keringés fokozásával próbálják felmelegíteni a testet. A kortizolt a testünk általában mindennap egy meghatározott minta szerint termeli. Általában reggel 9 óra körül a legmagasabb a kortizolszintünk, a legalacsonyabb pedig nagyjából éjfél magasságában. Vannak olyan tanulmányok, amelyek összefüggést találtak az éjszakai magasabb kortizolszint és a rosszabb minőségű alvás között.

Azt, hogy konkrétan a hideg zuhanyok megemelik-e a kortizolszintet annyira, hogy az hatással legyen az éjjeli alvás minőségére, nem vizsgálták részletes kutatások. Az immunrendszer és a hideg zuhany kapcsolatát azonban már próbálták kutatni, és egy vizsgálat során arra jutottak, hogy azok, akik hideg vízzel (vagy hideg és meleg vízzel váltakozva) zuhanyoztak, 29 százalékkal ritkábban érezték magukat betegnek a vizsgálat 30 napos időtartama alatt, mint azok, akik csak meleg vízzel zuhanyoztak.

A profi sportolók már régóta használják a jeges fürdőket rekreációra. Egy 2015-ös tanulmány szerint az 1-3 perces hideg zuhany edzés után nyugtató és regeneráló hatással volt egy csapat, a tanulmányban vizsgált profi kerékpározó fizikai állapotára. Ugyanakkor olyanoknál, akik sokkal kevésbé aktívan, vagy egyáltalán nem sportolnak, a hideg zuhany és hideg fürdő akár ellentétes hatást is kiválthat. Emellett olyanok is vannak, akiknél tartós hidegségérzetet, fázékonyságot válthat ki a hideg zuhanyozás. A szakértők szerint a lefekvés előtti hideg zuhany, illetve általában a hideg zuhany hatása egyéni tolerancia kérdése, amit mindenkinek saját magának kell kitapasztalnia - akinek jól esik, és érzi a pozitív hatásait, nyugodtan csinálja rendszeresen.


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!