Kárpátinfo hetilap


| 2021. 06. 06. – 16:06 |

Szeretnék egy nehéz kérdéssel foglalkozni, a kukorica vegyszeres gyomirtásának problematikájával.


Hirdetés

Szeretnék egy nehéz kérdéssel foglalkozni, a kukorica vegyszeres gyomirtásának problematikájával, mert évről évre új hatásspektrumú gyomirtók jelennek meg a palettán, amelyekről tudni kell, hogyan is kell őket a legnagyobb hatékonysággal használni.

Legelőször is – ami lényegesen befolyásolja a végeredményt –, a kedves gazdáknak tudniuk kell, parcellájukon milyen biológiai csoporthoz tartozó gyomnövények uralkodnak (pl. egy- vagy kétszikűek, egy- vagy többnyáriak). Ez lenne az a kritérium, ami alapján helyesen meg lehet állapítani, milyen gyomirtókat célszerű használni. A kukorica vegyszeres gyomirtásához több vegyszer áll rendelkezésünkre.

Ezeket a gyomirtó-kombinációkat (több hatóanyagból áll) 2 csoportra osztjuk. Az első csoporthoz azok a gyomirtók tartoznak, amelyeket a kukorica kelése és a gyomok tömeges megjelenése után használunk (3-5 leveles állapotban), pl. Titus+Prima (50 g + 0,5 l), Trivium (3 különböző spektrumú gyomirtóból áll), Master (granulátum), Laudis. A felsorolt szerek azokat a gyomokat pusztítják el, amelyek már kikeltek (3-5 leveles állapotú), de utóhatásuk nincs, ami azt jelenti, hogy a később kikelő gyomokat már nem pusztítja el.

Ezért más hatásspektrumú gyomirtókat használunk, amelyek drágábbak, de még a kukorica későbbi növekedési fázisában is használhatjuk (6-10 leveles állapotban). Ezekhez tartoznak a Master-Power, Milagro-Duo (Elumis), Apriori, Sigur, az Adengo és a Lumax. A felsoroltakat biztonságosan használhatjuk a csemegekukorica termesztésénél is. Ezek a szerek a gyomok zömét elpusztítják és még 15-20 napig visszatartják a gyomok növekedését, és ráadásul gyommentesen tartják a kukoricatáblákat a vegetációs időszak végéig, hozzájárulva a jó terméshozam eléréséhez.

Novák András,
a Terra Dei szaktanácsadója

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 22. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!