Életmód | 2021. 06. 06. – 16:09 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Érdemes odafigyelni a lábainkra, mert arról is árulkodnak, ha valami nincs rendben a testünkben.

Ha elváltozik a bőr színe

Tony Gavin lábgyógyász (podiatrist) elmondása szerint ez a diabétesz egyik tünete lehet. "Cukorbetegséget jelezhet a színelváltozás, az érzékelés megváltozása vagy elvesztése, illetve néha megmagyarázhatatlan lábfejfájdalom is" - mondta, hozzátéve, hogy a lábfejeken megjelenő kékes színárnyalat keringési problémára is utalhat - írja a Házipatika.com.

Hideg lábak

Gavin szerint ez is keringési problémát jelezhet, és bár általában nem komoly, azért akit nyugtalanít, jobb, ha a végére jár. Érdekesség, hogy inkább a nők szenvednek ettől, mint a férfiak.

Lábdagadás

Egy másik szakértő, Dina Gohil szerint ez a tünet magas vérnyomást vagy szívbetegséget is jelezhet. Erre akkor gyanakodjunk, ha az egyik bokánk dagad, ha mindkettő, az vesebetegségre utalhat.

Körmök

A lábkörmök színének, növekedésének, felületének megváltozása számos betegséget jelezhet, a gombás vagy bakteriális fertőzéstől a tüdő-, szív-, vese-, máj- vagy cukorbetegségig, illetve vérszegénységig. Az egészséges körmök felszíne sima, színük egységes. Tony Gavin azt javasolja, ha megváltozik a lábkörmeink színének árnyalata, illetve azt látjuk, hogy barázdák alakultak ki a felszínükön, keressük fel háziorvosunkat, hogy feltérképezhessük a háttérben húzódó esetleges egészségügyi problémákat.

Bőrszárazság vagy fokozott izzadás

Extrém bőrszárazság vagy erősebben izzadó lábak esetén nem feltétlenül a testápolónk lecserélése a megoldás, hanem a háziorvosunk felkeresése, ugyanis ezek akár pajzsmirigygondokat is jelezhetnek.

Szőr mentén 

Vannak, akik a lábujjaikról is el szokták távolítani a nem kívánt szőrszálakat, de vajon mit jelez, ha a szőr magától kihullik? A szakemberek szerint ez nem feltétlenül jó dolog - gyenge vérkeringésre utalhat, ami akár cukorbetegséggel is összefüggésbe hozható.

Zsibbadás

Ez szintén gyenge vérkeringést jelezhet. Ha sportolás vagy mozgás közben is ezt érezzük, akkor feltétlen keressük fel orvosunkat, ugyanis artériás betegséget vagy cukorbetegséget is jelezhet.

Hirdetés


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!