Hirado.hu
| 2021. 06. 07. – 15:30 |

Többen is kritizálták a Twittert legújabb nyilatkozatáért, melyben a közösségi oldal azt állítja, hogy a felületének elérése létfontosságú emberi jog

Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Többen is kritizálták a Twittert legújabb nyilatkozatáért, melyben a közösségi oldal azt állítja, hogy a felületének elérése létfontosságú emberi jog.

Sokan képmutatónak tartják a platformot, amely konzervatív felhasználókat tiltott le véglegesen a bejegyzéseik miatt, köztük Donald Trump, volt amerikai elnököt - írja a Hirado.

Nigériában szombaton függesztették fel a Twittert, miután az államfő, Muhammadu Buhari egyik posztját törölte a közösségi média.

Bejegyzésében az ország szakadár erőit fenyegette meg.

A Twitter ezután alapvető emberi jognak nevezte felülete elérését, mire amerikai konzervatívok képmutatással vádolták a közösségi médiumot, hiszen konzervatívokat tiltott le, köztük a volt amerikai elnököt, Donald Trumpot, a felhasználói feltételek megszegésére hivatkozva – írta a Daily Mail.

A közösségi oldal  így reagált a nigériai felfüggesztésre:

„Mélységes aggodalommal figyeljük a Twitter letiltását Nigériában. A szabad és nyilvános internet egy létfontosságú emberi jog a modern társadalomban.

Azon fogunk dolgozni, hogy visszaállítsuk a hozzáférést Nigériában mindenki számára, aki a Twitteren való kommunikációra támaszkodik, és aki itt tartja a kapcsolatot a világgal. #TartsatokKi”

Buhari, aki egyébként katonatiszt volt a polgárháborúban, bejegyzésében az 1960-as évek végi harcokra utalva a következőt írta:

Azok, akik 30 hónapot töltöttük a harcmezőn, a saját módszereikkel fogunk reagálni a szakadároknak.

A Twitter ellehetetlenítését Nigériában sokan ahhoz hasonlították, ahogy a platform letiltotta Donald Trumpot és vele együtt több konzervatív politikust is a vállalat szabályzatának megszegéséért az Egyesült Államokban. Így járt áprilisban James O’Keefe, a Project Veritas jobboldali oknyomozó portál alapítója is. Még Bernie Sanders, szociáldemokrata szenátor is azt nyilatkozta Trump tiltása után, hogy „nem érzi jól magát”, mert bárki lehet a következő.

„A szabad és nyilvános internet egy létfontosságú emberi jog a modern társadalomban... amíg nem Donald Trumo vagy. Vagy Hunter Biden laptopjáról jelentesz. Vagy a biológiai nemekről írsz. Vagy Irán diktátora vagy. Vagy a koronavírusról hazudozó Kínai Kommunista Párt tisztje” – írta válaszul a Twitter posztjára Liz Wheeler, konzervatív író.

James Woods színész a következő gondolatot osztotta meg a Twitteren:

Ha az irónia étel lenne, a Twitter egy éjszaka alatt orvosolhatná az éhezés problémáját...

Jon Levine, a New York Post újságírója a helyzet iróniájára világított rá:

A Twitter a szabad és nyilvános internet hívének kiáltja ki magát, pár hónappal azután, hogy letiltotta... AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK ELNÖKÉT

Néhányan azonban azt írták, hogy a 90 milliós követőtáborral rendelkező Trump letiltása a Twitterről a felhasználói szabályok megsértéséért nem hasonlítható össze azzal, hogy Nigériában teljesen betiltották a közösségi oldalt az összes állampolgár számára.

A most alapvető emberi jogokkal érvelő Twitter öncélú tiltásai miatt a helyzet Észak-Amerikában egyébként odáig fajult, hogy Floridában a múlt hónapban lépett életbe az a törvény, mely szerint az állam lakosai pert indíthatnak, ha valamelyik technológiai cég közösségi platformja letiltja vagy cenzúrázza őket.

A mostani esetről az Egyesült Államok nigériai diplomáciai képviselete azt írta: „Nigéria alkotmánya a szólásszabadságot is magába foglalja. A kormány jelenlegi Twitter-tiltása aláássa ennek az alapvető jognak a gyakorlását, és nem megfelelő üzenetet küld lakosainak, befektetőinek és üzletembereinek.”

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!