Hirado.hu
Megosztás

A tudósok a nagy hadronütköztetőben újraalkották az ősrobbanás után megjelent első anyagot.

A tudósok az ólomrészecskéket a fény csaknem százszázalékos sebességével ütköztetve újraalkották az ősrobbanás után megjelent első anyagot – tudhattuk meg a LiveScience tudományos hírportál cikkéből, közli a Hirado.

A kísérlet során egy ősi anyagtípus jött létre,

amelyet kvark-gluon plazmának neveznek, ami magas hőmérsékleten vagy nagy sűrűség esetén jön létre.

A tudósok most először tudták megvizsgálni a plazma folyadékszerű tulajdonságait, és megállapították, hogy kisebb ellenállással rendelkezik az áramlással szemben, mint bármely más ismert anyag. A kísérletet a világ legnagyobb atomtömörítőjében, a Genf határában, Svájcban található nagy hadronütköztetőben (LHC) végezték el.

A nehéz atommagok egymáshoz csapásával a tudósok olyan apró tűzgömböt tudtak létrehozni, amely a másodperc töredékére gyakorlatilag visszaolvasztja a részecskéket az ősi formájukba.

Mivel a plazma csak a másodperc töredékének idejéig tartott, a tudósok új számítógépes szimulációkat használtak, a gyorsítóban lévő műszerből gyűjtött adatokkal együtt, hogy kiderítsék az anyag tulajdonságait, és azt, hogy hogyan változhatott meg a keletkezése pillanatától addig, amíg hadronokká sűrűsödött.

Azt találták, hogy a keletkezett anyag egy tökéletes folyadék – ami azt jelenti, hogy szinte semmilyen viszkozitása vagy áramlási ellenállása nincs.

Ez az információ segíthet a tudósoknak megérteni, hogy milyen volt az univerzum az ősrobbanás utáni első pillanatokban.

A tudósok remélik, hogy a gyorsító korszerűsítésével és egy új, milliárddolláros amerikai gyorsító üzembe helyezésével további részleteket fedezhetnek fel, hiszen a további vizsgálatok segíthetnek a tudósoknak megérteni, hogyan rendeződnek a kvarkok és gluonok protonokká és neutronokká.

Forrás