Életmód | 2021. 06. 09. – 20:13 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Ha úgy érezzük, hogy a nemi vágyunk csökkenni kezd, annak az okát nem csak a korunkban vagy esetleges szervi gondokban kell keresünk. Vannak ugyanis olyan, különféle betegségekre felírt gyógyszerek, amelyek jelentősen csökkenthetik a libidót.

Antidepresszánsok

Bizonyos hangulatjavítók úgy hatnak a szervezetre, hogy megemelik a boldogságérzetért felelős hormon, a szerotonin szintjét a szervezetben. Ugyanakkor ezzel együtt csökkentik a libidót, illetve az orgazmusra való készséget is. A depresszió ráadásul már önmagában is rendkívül rossz hatással van a libidóra, így ha azt tapasztaljuk, hogy nincs nemi vágyunk, mindenképpen jelezzük az orvosunknak, hogy valami más gyógyszert írhasson fel - írja a Házipatika.com.

Fogamzásgátlók

Fogamzásgátlót nem csak amiatt szednek a nők, hogy megelőzzék a nem kívánt terhességet: sokan menopauza előtt íratják fel, hogy elkerüljék a hőhullámokat, fejfájást. Ezeknek a nőknek azonban körülbelül egyharmada orgazmusproblémákról, csökkent nemi vágyról, esetleg együttlét közben érzett fájdalomról számol be.

Antihisztaminok

Az allergiaszezon beköszöntével sokan kezdenek el gyógyszert szedni, hogy elkerüljék a kellemetlen tüsszögést, orrfolyást, orrdugulást, de ezzel együtt sajnos sokaknál libidócsökkenés is tapasztalható. Az antihisztaminok mindenhol kiszárítják a szervezetet, emiatt csökken a hüvely nedvesedési készsége, emellett gyakran fejfájást is okoznak, ami szintén elveheti a kedvet az együttléttől. Érdemes tehát a tablettákat reggel, ébredés után, illetve valamikor napközben bevenni, nem pedig lefekvés előtt.

Epilepsziagyógyszerek

Emelik a szervezetben a prolaktin nevű hormon szintjét, ami csökkenti a nemi vágyat. Emellett a DHEA hormon szintjét is felfelé módosítják, ez pedig szintén hatással van a libidóra.

Fájdalomcsillapítók

A receptre felírt, erősebb fájdalomcsillapítókkal nem csak azért kell óvatosan bánni, mert könnyű tőlük függésbe kerülni. Csökkentik a tesztoszteron szintjét is, ami negatívan befolyásolja a libidót.

Hirdetés


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!