MTI

| 2021. 06. 09. – 10:30 |

Egy férfi felpofozta Emmanuel Macron francia elnököt a Franciaország délkeleti részén található Tain-l’Hermitage-ban

Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Egy férfi felpofozta Emmanuel Macron francia elnököt a Franciaország délkeleti részén található Tain-l’Hermitage-ban, az esetről felvétel is készült, amelyet megosztottak a közösségi oldalakon.

Macron azért indult útnak, hogy lemérje az ország pulzusát - írja az MTI.

Úgy tűnik, ez a pulzus elég hevesen ver.

Az elnöki hivatal egy szűkszavú közleményben annyit írt, hogy megpróbálták megütni az államfőt, de ez nem tántorította el őt látogatása folytatásától. Macron azért érkezett a városba, hogy diákokkal és vendéglősökkel beszélgessen arról, milyen visszatérni a megszokott kerékvágásba a koronavírus-járvány után.

A Drôme megyében tett látogatásakor – számol be a Le Parisien – az államfő az éttermek újranyitása után döntött úgy, hogy meglátogatja a vendéglátóipari iskolákat és a megnyitott éttermeket, „hogy lemérje az ország pulzusát”.

A történtek szerint ez a pulzus elég hevesen ver.

A helyi média szerint az államfő üdvözölni akarta a tőle kordonnal elválasztott helyieket, ezért a tömeg felé vette az irányt. Kezet akart fogni egy khakiszínű pólót, lófarkat viselő sötét szakállú férfival, aki azonban arcul ütötte az elnököt.

A támadó azt kiáltotta: Le Macroniával!, illetve a királypártiak csatakiáltását (Montjoie Saint Denis!) hallatta.

Most nem tortát hajítottak

A kiáltás: Montjoie Saint Denis! egyfajta csatakiáltás funkciót is betöltött korábban. Ezek a középkorban vértanúk maradványait őrző, szent helyek voltak. Az elmúlt évtizedekben hivatalosságok elleni támadásoknál szokták kiabálni, főleg konzervatív meggyőződésű elkövetők.

Így például ezt kiáltotta 2018-ban az Action Francaise aktivistája, mielőtt tortát vágott Eric Coquerel Saint-Denise-i, baloldali képviselő arcába.

A Macront pofon vágó férfi személyazonosságáról és indítékáról egyelőre semmit sem tudni. Macron két testőre a földre szorította a férfit, miközben egy harmadik eltávolította közeléből az elnököt.

Az esettel kapcsolatban két embert vettek őrizetbe – számolt be a BFM francia tévécsatorna és az RMC rádióadó.

Macron elszigetelt eseménynek nevezte a pofont, és relativizálta jelentőségét.

„Nem szabad hagynunk, hogy szélsőségesen erőszakos emberek vegyék át a nyilvános vitát, nem érdemlik meg” – hangsúlyozta a Le Dauphiné Libéré című regionális napilapnak. Hozzátette: az efféle erőszak nem fogja megállítani őt.

Jean Castex francia miniszterelnök a demokrácia elleni támadásnak nevezte az incidenst. A történteket a teljes francia pártpaletta elítélte. Marine Le Pen, a radikális jobboldal vezetője – aki Macron legfőbb ellenfeleként beszél magáról – hangsúlyozta: egy demokráciában megengedhetetlenek az ilyen incidensek. Jean-Luc Mélenchon radikális baloldali pártelnök is szolidaritásáról biztosította az államfőt.

Nem ez volt az első alkalom, hogy inzultálták Macront: 2016-ban – még gazdasági miniszterként – tojással dobálták meg radikális baloldali szakszervezeti tagok egy munkaügyi reformok miatt indított sztrájk során. Két évvel később a kormányellenes sárga mellényes tüntetők kifütyülték és kellemetlen kérdésekkel bombázták az elnököt.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!