Origo
| 2021. 07. 01. – 15:30 | Szlovákia |
Fotó: Origo

Hirdetés

Egy repülő autó prototípusa 35 percig repült a szlovákiai Nyitra és Pozsony nemzetközi repülőterei között – olvasható a BBC beszámolójában.

Az AirCar nevű hibrid autó-légijármű egy BMW-motorral és normál benzinszivattyús üzemanyaggal működik - közli az Origo.

Készítője, Stefan Klein professzor elmondta, hogy

körülbelül 1000 kilométert tud repülni 2500 méteres magasságban, és eddig 40 órát töltött a levegőben. 

A ma még csodaszámba menő jármű 2 perc 15 másodperc alatt alakul át autóból repülőgéppé. A keskeny szárnyak az autó oldalai mentén lehajthatók. A levegőben a jármű 170 kilométer/órás utazósebességre képes.

Ez a prototípus egyelőre két személy szállítására alkalmas, együttes súlyhatára 200 kilogramm.

A dróntaxi prototípusokkal ellentétben azonban nem tud függőlegesen fel- és leszállni, ezért kifutópályára van szüksége.

Sokan évek óta nagy várakozásokkal néznek a repülő autók kialakulóban lévő piacára, amelyet a popkultúra már régóta a jövő látomásos mérföldköveként tart számon.

A Morgan Stanley tanácsadó cég 2019-ben azt jósolta, hogy az ágazat 2040-re 1,5 milliárd dollárt érhet. 

A Hyundai Motors Europe vezérigazgatója, Michael Cole pedig egy iparági rendezvényen a "jövőnk részének" nevezte a koncepciót.

Szakértők a jelenlegi közlekedési infrastruktúrára nehezedő terheltség lehetséges megoldásának tartják.

Az AirCar mögött álló Klein Vision vállalat elmondása szerint a prototípus kifejlesztése körülbelül két évig tartott, és "kevesebb mint 2 millió euróba" került.

Anton Zajac, a Klein Vision tanácsadója és befektetője annak a lelkes véleményének adott hangot, hogy amennyiben a vállalat a globális légitársaságok vagy taxik forgalmának akár csak egy kis százalékát is magához tudná vonzani, óriási haszonra tehetne szert.

Csak az Egyesült Államokban körülbelül 40 000 repülőgépre van megrendelés. És ha ezeknek csupán 5 százalékát alakítanánk át repülő autókra, hatalmas piac nyílna meg előttünk – állította.

Dr. Stephen Wright, a Nyugat-Angliai Egyetem repüléstechnikai és repülőgép-szakértője úgy jellemezte az AirCart, mint "egy Bugatti Veyron és egy Cesna 172 szerelemgyereke".

"El kell ismernem, hogy ez nagyon menőnek tűnik - de száz kérdésem van a tanúsítással kapcsolatban" - mondta Dr. Wright.

"Bárki készíthet repülőgépet, de a trükk az, hogy olyat készítsünk, amelyik repül és repül és repül és repül egymillió órán keresztül, egy emberrel a fedélzetén, anélkül, hogy balesetet szenvedne."

Hirdetés

Forrás

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!