HáziPatika.com

| 2021. 07. 01. – 18:05

A szakértők óvatosságra intenek, mutatjuk, miért.

Zuhanyzás közben szinte adja magát, hogy a testünk többi része mellett arcunkat is megmossuk. Sokan azonban forró vízzel tusolnak, ami az arcbőrnek kifejezetten rosszat tesz: kiszáríthatja azt, károsíthatja a bőrfelszínt, sőt, bőrgyulladást, hámlást vagy viszketést is okozhat - mondta el a thehealty.com-nak dr. Annie Gonzalez bőrgyógyász, aki az arcmosáshoz a hideg (de nem jéghideg) vagy langyos vizet ajánlja. Dr. Ope Ofodile bőrgyógyász még annyit tett hozzá, hogy ez különösen a száraz bőrűeknek lényeges, illetve azoknak, akik bizonyos bőrbetegségekkel, például ekcémával, pikkelysömörrel küzdenek. A szakemberek tehát elsősorban a víz hőmérséklete miatt tartják aggályosnak a zuhanyzás közbeni arcmosást - írja a Házipatika.com.

A hidratálás fontossága

Persze lehet, hogy vannak, akik mégsem akarnak teljes mértékben lemondani arról az élményről, hogy tusoláskor az arcukat is alaposan átmossák forró vízzel. Nekik azt tanácsolja dr. Sheilagh Maguiness gyermekbőrgyógyász, hogy zuhanyozás után azonnal hidratáljanak, mert így a lehető legtöbb nedvességet tudják bőrükbe zárni.

Az ideális arcmosási rutin

A szakértők azt is elárulták, milyen az ideális arcmosási rutin. Dr. Gonzalez szerint, ha sminket viselünk, érdemes egy előtisztítást végezni, ami segít a szennyeződések eltávolításában, a pórusok megnyitásában. Ehhez alkalmazhatunk például arctisztító/sminkeltávolító kendőt. Arcmosáskor a víz ne legyen se túl meleg, se túl hideg, és akár a zuhany alatt, akár a mosdókagylónál végezzük a műveletet, olyan arctisztító készítményt használjunk, amely nem irritálja a bőrt - szögezi le dr. Gonzalez. A bőrgyógyász hozzátette: a szappan például nagyon rossz választás, mert megfosztja az arcbőrt a rajta lévő természetes olajoktól. Arra is figyeljünk, hogy gyengédek legyünk, és ne suvickoljuk az arcbőrünket, mert az irritáló hatású. Öblítés előtt egyébként a maximális hatás érdekében célszerű 10-20 másodpercen keresztül finoman, körkörös mozdulatokkal masszírozni az arcbőrt és a nyakat - mutat rá dr. Maguiness.

Milyen hibákat kerüljünk?

Arcbőrünk egészsége érdekében bizonyos arcmosási hibáktól is érdemes tartózkodni, hangsúlyozzák a szakemberek. Ilyen például a forró víz használata, de ugyanúgy nem szerencsés a túl hideg sem. Ne essünk abba a hibába, hogy túl sokszor vagy éppen túl kevésszer mosunk arcot! Ha sminket viselünk, esetleg aknénk van, vagy problémás a bőrünk, napi kétszer mossunk arcot, ekcéma, száraz vagy kombinált bőr esetén azonban a napi egy is elég lehet dr. Gonzalez szerint.

Dr. Gonzalez még egy lényeges dologra kitért: a bőrtípusunknak megfelelő arctisztító kiválasztására. "A gyulladáscsökkentő, habzó vagy gélállagú arctisztítók a legjobbak a kombinált vagy zsíros bőrűek számára, a hidratáló, krémes tisztítók pedig a száraz bőrűeknek" - így a bőrgyógyász. Magyarázatát Dr. Maguiness azzal egészítette ki, hogy igyekezzünk hipoallergén és illatanyagmentes termékeket használni.


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek