Kárpátinfo hetilap


| 2021. 07. 01. – 08:30 | Kárpátalja |
Egy-egy kiállítás alkalmával a művész a lelkét tárja fel, hangsúlyozta Homoki Gábor. De ez nem a kényszerű élveboncolás, hanem inkább egy őszinte kitárulkozás, amire időnként minden alkotónak szüksége van. Fotó: Kovács Elemér

Hirdetés

Az ugocsai Tiszahát festőjének munkáit az élénk színek, a szokatlan, elgondolkodtató színkombinációk jellemzik. Kedvenc témája szülőföldjének ékessége, a kanyargó szőke Tisza, melynek partmenti árterületét, az éltető vízéből kisarjadt göcsörtös fűzfák, az ég felé ágaskodó karcsú nyárfák, a rekettyebokrok, a mezei virágokkal díszített tisztások övezik. Emellett a művész nagy-nagy szeretettel a letűnő magyar paraszti világ néprajzi értékeit menti a vásznakra, ahol az öreg házikók, a tájmúzeumba vonult életviteli eszközök, tárgyak a mindennapi utcaképek és csendéletek láthatók, hangzott el Homoki Gábor alkotásainak megnyitó ünnepségén.

Az alkalomra Magyarország Beregszászi Konzulátusa kiállítótermében került sor.

A megjelenteket Beke Mihály András első beosztott konzul köszöntötte, aki annak a reményének adott hangot, hogy hamarosan a külképviselet Munkácsy Mihály Galériája a békebeli üzemmódban működhet tovább.

Megnyitó beszédében Szilágyi Mátyás főkonzul ismertette a kiállító művész életpályáját, kiemelve, hogy az alkotó mindig is jelentős közéleti szerepet vállalt. Többek között nevéhez fűződik a Bíró Andor Alkotótábor elindítása. Homoki Gábor munkáit jellemezve a külképviselet vezetője így fogalmazott: a művész színes, élénk munkái mély érzelmi benyomást ébresztenek. A határozott formák, a szokatlan színkombinációk gondolkodásra késztetnek. Habár többnyire realista stílusban alkot, nagyon közel áll hozzá az expresszionizmus és impresszionizmus. Képein fellelhetők az Erdélyi–Boksay nevével fémjelzett festőiskola és a nagybányai műhely jellegzetes színvilágának egyes jegyei.

Andrij Seketa, a megyei tanács elnökének első helyettese Homoki Gábor művészete kapcsán rámutatott: mint ahogy termékenyítően hatott egymásra Kárpátalja különböző nemzetiségeinek kultúrája, szokása, oly módon felfedezhető Homoki Gábor munkáiban a kárpátaljai festőiskola nagyjainak hatása.  

Egy-egy kiállítás alkalmával a művész a lelkét tárja fel, hangsúlyozta Homoki Gábor. De ez nem a kényszerű élveboncolás, hanem inkább egy őszinte kitárulkozás, amire időnként minden alkotónak szüksége van.

Homoki Gábor tehetségén, alkotásain keresztül sok-sok mindent visszakapunk, amit az Úristen tálentumként adományozott neki, fogalmazott köszöntőjében Seres János tivadarfalvai református lelkész.

Pál Lajos, a Péterfalvi Művészeti Iskola egykori igazgatója arról szólt, hogy bármennyire is modern és globális a mai világ, a művészetnek továbbra is igen fontos szerepe van az életünkben. Bölcs dolog, ha mindezt mihamarabb tudatosítjuk önmagunkban.

A tárlat megnyitóját a Beregszászi Rezeda Folkműhely énekegyüttesének (vezetőjük Komáromi Zsanett) műsora foglalta keretbe, akik ezúttal ajaki és magyarbődi népdalokat adtak elő.

Kovács Elemér

Hirdetés

  • Homoki Gábor kiállítása a beregszászi konzulátuson
  • Homoki Gábor kiállítása a beregszászi konzulátuson
  • Homoki Gábor kiállítása a beregszászi konzulátuson

  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 27. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!

Hirdetés