HáziPatika.com

| 2021. 07. 11. – 08:08 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A pikkelysömör kialakulásának pontos oka nem ismert, de a kutatási eredmények szerint a pikkelysömört a szervezet immunrendszerének zavara okozhatja.

A jelenlegi ismereteink szerint oki terápia még nem áll rendelkezésünkre, de a tünetek enyhíthetők, és a betegség akár tünetmentessé is tehető. Magyarországon a lakosság 1,5-2 százalékát érinti ez a probléma - írja a Házipatika.com.

Milyen típusú pszoriázisom van?

A pikkelysömörnek öt fő típusa ismert:

  • plakkos
  • guttált
  • inverz
  • pusztulózus
  • erythroderma

Általában a pikkelysömörnek egyszerre csak egy típusa jelentkezik a páciensen, de az is előfordulhat, hogy két, vagy három típus is jelentkezik egy időben. Az viszont igen gyakori, hogy ha az egyik típus a megfelelő kezelés hatására eltűnik, bizonyos idő elteltével valamelyik másik típussal újul ki a betegség.

Hol alakul ki a pikkelysömör?

A betegség jellemzően a hajas fejbőrön, a végtagok feszítő felszínén, főleg a könyökön és a térdeken, a háton és a farpofákon jelentkezik, de bizonyos esetekben az egész testfelület érintett lehet. A betegség során különböző nagyságú, száraz, jól körülírt, ezüstfehér, hámló és kiemelkedő foltok alakulnak ki. A foltok heg hátrahagyása nélkül gyógyulnak és a haj növekedése sem károsodik. A foltok összefolynak, növekedésük során különböző alakzatokat hozhatnak létre. A körmön is jelentkezhetnek elváltozások. Ritkán az ízületekben gyulladás alakulhat ki.

Miért fontos a kezelés?

A betegséget sokan csak esztétikai bőrbetegségnek tartják, pedig a pikkelysömör súlyos, gyakran társbetegségekkel járó egészségügyi állapot. A súlyos pikkelysömör nagymértékben befolyásolhatja a betegek életminőségét, felboríthatja a betegek pszichés egyensúlyát, sok esetben akár depresszióhoz is vezethet.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!