Origo
| 2021. 07. 13. – 14:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Egy egyetemi WC használatával a diákok fizethetnek a kávéért, ebédért, de akár könyveket is vásárolhatnak, a vécébe a használat során jutó anyagokat pedig az épület áramellátásának elősegítésére használják fel.

Cho Jae-weon az Ulsani Nemzeti Tudományos és Technológiai Intézet (UNIST) környezetmérnök professzora olyan környezetbarát WC-t tervezett, amely ürüléket használ fel a biogáz és trágya előállításához - írja az Origo

A BeeVi WC egy vákumszivattyú segítségével küldi az ürüléket a földalatti tartályba, ezzel is csökkentve a vízfelhasználást.

A hulladékot itt a mikroorganizmusok metánná bontják és az épület energiaforrásává válik, többek között gáztűzhelyet és kazánt üzemeltetnek vele.

A széklet igen értékes alapanyag az energia és trágya előállításához. Egy átlagos ember naponta körülbelül 500 grammot ürít, ami akár 50 liter metánná is átalakítható. Ebből a gázból 0,5 kWh villamos energia nyerhető ki, és kb. 1,2 km-re elegendő energiát szolgáltathat egy autó számára." - mondta el a szerkezetet tervező környezetvédelmi mérnök.

A találmányhoz kapcsolódóan Cho egy virtuális valutát is kidolgozott, amelynek neve Ggool, ami koreaiul mézet jelent.

Minden, a környezetbarát WC-t használó ember napi 10 ggool-t keres. 

A diákok a pénznem segítségével árukat vásárolhatnak az egyetemen, a frissen főzött kávétól kezdve az instant tésztán át a gyümölcsökig vagy épp könyvekig. A diákoknak a Ggool piacon csupán egy QR-kódot kell beolvastatniuk a fizetéshez és máris átvehetik a kívánt termékeket.

Hirdetés

Forrás

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!