MTI

| 2021. 07. 14. – 18:00

Tokióban hat hónap óta a legtöbb napi koronavírusos esetről számoltak be szerdán, miközben a japán fővárosban kilenc nap múlva kezdődik az olimpia.

A városi önkormányzat szerint 1149 új esetet regisztráltak, ami január 22-e óta a legmagasabb napi szám - írja az MTI.

Az adat tovább növeli a bizonyítékokat arra, hogy a fertőződések új, ötödik hulláma van folyamatban,

amelyet a fertőzőbb vírusváltozatok és az alacsony oltási arány okoz.

A növekvő esetek közepette a kormány a múlt héten újból szükségállapotot hirdetett Tokióban és a környező prefektúrákban, az olimpia szervezői pedig bejelentették, hogy az érintett területeken nem engedik be a szurkolókat a rendezvényekre. 

Szakamoto Haruka, a tokiói Keio Egyetem orvosa és kutatója kijelentette, ha (a járvány) egyszer már erősödő tendenciát mutat, akkor már túl késő. Valószínűleg még néhány napig tovább fog nőni az újonnan megfertőződöttek száma.

Egészségügyi szakértők arra figyelmeztettek, hogy a szezonális tényezők, a megnövekedett mobilitás és a változatok terjedése miatt idén nyáron megemelkedik a kóros esetek száma. Furusze Juki, a Kiotói Egyetem professzora korábban azt vetítette előre, hogy

Tokióban júliusban napi ezer, augusztusban pedig kétezer új esetet regisztrálnak, ami a fővárosi régió kórházi ágyainak maximális kihasználtságát eredményezheti.

A fertőzéses esetek újbóli megemelkedése teljes mértékben várható, tekintettel a fertőző delta variáns terjedésére és a kormány június 20-i döntésére a korábbi szükségállapot feloldásáról - mondta Sibuja Kendzsi fertőző betegségekkel foglalkozó szakértő, aki most Fukusima prefektúrában az oltási erőfeszítéseket irányítja.

Japánban az embereknek mindössze 31 százaléka kapott legalább egy adag védőoltást, ami a legalacsonyabb arány a gazdag országok között. 

Az oltási kampány a múlt hónapban végre lendületbe jött, de az utóbbi időben az ellátási és logisztikai problémák miatt visszaesett.

A tokiói esetek több mint harminc százalékát a delta variáns teszi ki, és az arány egyre nő. Bár Japán jobban átvészelte a járványt, mint sok más ország, a Jiji hírügynökség szerint a halálesetek száma szerdán átlépte a tizenötezres határt. A hivatalos adatok alapján az összes fertőzés száma 820 000.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek