MTI

| 2021. 07. 15. – 08:31 | Ukrajna |
Az ukrán legfelsőbb bíróság törvénytelennek nyilvánította és megsemmisítette szerdán Volodimir Zelenszkij elnök rendeletét, amelyben az államfő visszavonta Olekszandr Tupickijnak, az ukrán alkotmánybíróság elnökének alkotmánybírói kinevezését. Fotó: Internet

Hirdetés

Az ukrán legfelsőbb bíróság törvénytelennek nyilvánította és megsemmisítette szerdán Volodimir Zelenszkij elnök rendeletét, amelyben az államfő visszavonta Olekszandr Tupickijnak, az ukrán alkotmánybíróság elnökének alkotmánybírói kinevezését.

A döntésről Tupickij ügyvédje tájékoztatta az Ukrajinszka Pravda hírportált,közölte az MTI. A bíróság arra a következtetésre jutott, hogy az ügy alperesének, Ukrajna elnökének nem áll hatáskörében döntést hozni az alkotmánybíróság bíráinak elbocsátásáról vagy kinevezésük megszüntetéséről.

A legfelsőbb bíróság döntését az ügyvéd "törvényesnek és ésszerűnek" nevezte, és hozzátette, hogy "most az elnöknek el kell gondolkodnia azon, mit kezdjen az alkotmánybíróság bírájával kapcsolatban tett cselekedete után". Közölte, hogy a döntés még megfellebezhető. "Ha ez megtörténik, a törvényes keretek között fogunk eljárni" - jelentette ki.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója ugyanakkor úgy vélte, hogy a legfelsőbb bíróság döntése nem pusztán Tupickijról szól. Szerinte a legfelsőbb bíróság védeni próbálja a korrupciós rendszert és akadályozni az igazságügyi reformot, mivel a most hozott határozat egyben az Igazságügyi Legfelsőbb Tanács megtisztításáról és a bírák magas szintű képesítésének vizsgálatával foglalkozó bizottság működésének újraindításáról szóló törvények ellen is irányul.

Podoljak úgy vélte, azért próbálják meg visszahelyezni hivatalába Tupickijt, hogy "ugyanolyan alkotmányellenes módon szervezze meg az igazságügyi reform gátolását, mint például azt, ahogy megakadályozták a vagyonnyilatkozatokban feltárt valótlan állításokért a büntetőjogi felelősségre vonás lehetőségét".

Leszögezte, hogy fellebbezni fognak a határozat ellen. Szerinte Zelenszkij törvényesen és a társadalom érdekében járt el azzal, hogy visszavonta a Tupickij kinevezéséről szóló rendeletet, amelyet még az európai integrációt követelő 2013-2014-es kijevi Majdan-tüntetések nyomán menesztett és Oroszországba menekült Viktor Janukovics exelnök írt alá.

Az elnöki iroda tisztségviselője azt is hangsúlyozta, hogy Tupickijnak "méltányos büntetést kell kapnia mint olyan személynek, akit megalapozottan gyanúsítanak az igazságszolgáltatás ellen elkövetett bűncselekményekkel".

Tupickij alkotmánybírói kinevezését még 2013-ban kapta Janukovicstól, annak elnöksége idején. Tupickijt az ukrán hatóságok tanú megvesztegetésével és a bíróság félrevezetésével gyanúsítják. 2006 és 2010 között Donyeckben volt bíró, a sajtóban kiszivárgott értesülések szerint ekkor hozzájárult egy üzem lefoglalásához, és valószínűleg részesedést kapott az ügyletből. Később az alkotmánybíróság helyettes vezetőjeként rábeszélt egy donyecki üzletembert, hogy ne tegyen vallomást egy energetikai cégcsoport körüli tulajdonjogváltás részleteiről, amelyben szintén szerepet játszott.

Január 19-én az ukrán Állami Nyomozó Iroda (DBR) hivatalosan is meggyanúsította, de Tupickij úgy tett, mintha nem kapta volna kézhez az erről szóló iratot, és továbbra is bejárt dolgozni az alkotmánybíróságra.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztetett arra, hogy korábban hasonló módon Viktor Juscsenko államfőként úgyszintén elbocsátotta az alkotmánybíróság egyik bíráját, Szjuzanna Sztanyikot, aki kétszer is pert nyert és visszahelyezték hivatalába. Második visszahelyezése után rögtön felmondott, de bírósági úton 75 ezer hrivnya, azaz mintegy 832 ezer forint havi járandóságot perelt ki magának.

Hirdetés

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!