Kárpátinfo.net


| 2021. 07. 15. – 12:16

Egy felmérés szerint az ukránok  33,5% -a a mindennapi életben kizárólag az ukrán nyelvet használja, további 15,1% pedig az ukránt gyakrabban használja, mint más nyelveket.

Az ukránok körülbelül 48,6%-a főleg ukrán nyelvet használja a mindennapi életben folytatott kommunikációban, az állampolgárok további 24,2% -a ugyanolyan gyakorisággal használja az ukrán és az orosz nyelveket - derül ki egy május 26-tól június 8-ig végzett felmérés eredményeiből közölte az Interfax Ukraina.

A válaszadók 33,5%-a kizárólag ukrán nyelvet használ a mindennapi kommunikációban, további 15,1% ukránt gyakrabban használ, mint más nyelveket.

Az ukrán és az orosz nyelveket egyaránt azonos gyakorisággal használja a polgárok 24,2%-a. További 14,1%-a főleg oroszul, és 12,3% kommunikál kizárólag oroszul a mindennapi életben. Az ukránok körülbelül 0,5%-a más nyelvet használ a mindennapi életben.

Ugyanakkor azok aránya, kik a médiából származó információkhoz kizárólag ukrán nyelven kívánnak hozzájutni a következőképp alakul: 23,5% (televíziós műsorok) és 18,1% (nyomtatott sajtó). Főleg ukránul informálódók száma a következőképp alakul: 18,1% (televíziós műsorok) és 13,3% (nyomtatott sajtó).

Az ukránok további 38,9%-a kész nagyjából azonos gyakorisággal nézni tévéműsorokat ukrán és orosz nyelven, 36,1% pedig kész mindkét nyelven nyomtatott anyagot olvasni.

Körülbelül ugyanannyi ukrán szeretne oroszul tévéműsorokat nézni és főleg oroszul olvasni a kiadványokat - 11%  és 11,1%.  Csak oroszul tévézne a megkérdezettek 7%-a és 8,5%-a az orosz nyelvű nyomtatott médiát részesíti előnyben.

Ugyanakkor a válaszadók 1,4% -a semmilyen nyelven nem néz TV-műsorokat, 10,3% pedig nem olvas nyomtatott kiadványokat.

A közvélemény-kutatást 2021. május 26. és június 8. között a Szociális Monitoring Központ végezte a személyes meghallgatások módszerével a válaszadó lakóhelyén Ukrajna valamennyi régiójában (az ideiglenesen megszállt területek kivételével). Összesen 3004 válaszadót kérdeztek meg. A mintavételi hibahatára nem haladja meg az 1,9% -ot.


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek