HáziPatika.com

| 2021. 07. 15. – 06:05

A nyári hőség mindenkit megvisel, de főleg azokat, akik már a menopauza tüneteivel is küzdenek. Mutatjuk, miként tehetik elviselhetőbbé a legforróbb időszakot az érintett nők.

A menopauzával kapcsolatban gyakran tapasztalhatnak az érintettek hőhullámokat és állandó izzadást. Ezek viszont a nagy kánikulában még inkább fokozódnak. Szerencsére néhány tippel elviselhetőbbé tehető ez az időszak is. Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászának és klimaxspecialistájának tanácsai következnek - írja a Házipatika.com.

Öltözzünk lengén, ám rétegesen

Azok, akik a menopauza tüneteivel küzdenek, gyakran tapasztalhatják, hogy az egyik pillanatban még reszketnek, a másikban viszont már teljesen leizzadnak a melegtől. Öltözködés tekintetében tehát javasolt felkészülni a hideg légkondis helyektől a magas kinti hőmérsékletig mindenre. Lehetőleg könnyű, jól szellőző ruhadarabokat válasszunk, és kerüljük a sötét színeket, amelyek csak magukba szívják a forróságot.

Mindig legyen kéznél folyadék

Bárhová is megyünk, mindig legyen nálunk víz, amivel pótolhatjuk a verejtékezés során távozó folyadékot. A nagy melegben akár több jégkockát is belerakhatunk az italba, így könnyebben fel tudunk frissülni, amikor úgy érezzük, majd' meggyulladunk. A folyadékpótlás természetesen otthon is fontos, nehogy ájulás vagy rosszullét legyen a vége a dehidratációnak.

Óvatosan a fűszerezéssel

A fűszeres ételektől kimelegszünk, így ezektől a klimax okozta hőhullámok is rosszabbá válhatnak. Lehetőleg válasszunk hideg leveseket, frissítő salátákat, hűsítő desszerteket és szobahőmérsékletű előételeket - tanácsolja a specialista.

Gyógynövények és táplálékkiegészítők

Amennyiben szeretjük a természet elixírjeit, bátran nyúlhatunk különböző gyógynövényekhez és táplálékkiegészítőkhöz, hiszen ezek is csökkenthetik a klimaxos panaszokat. Frissítő limonádénkba rakhatunk például citromfüvet - ez egyrészt frissít, másrészt a hangulatra is jó hatással van. Az éjszakai izzadás ellen igyunk zsályateát, a hőhullámok csillapítására pedig bevethetjük a poloskafűt.

Nem kell szenvednünk

Amennyiben úgy érezzük, már-már elviselhetetlen a menopauza okozta állapot, és a fenti tippek sem hozzák meg a kívánt hatást, akkor érdemes orvoshoz fordulni és más jellegű megoldások felől érdeklődni. Ma már például léteznek igen kis hormontartalmú terápiák, amelyek jelentősen mérséklik a klimax okozta panaszokat. Ezek a hiányzó hormonok pótlása révén elviselhetőbbé teszik a nyári kánikulát is.


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek