MTI

| 2021. 07. 15. – 14:44 | Lengyelország |
A lengyel legfelsőbb bíróság és a rendes bíróságok bíráira alkalmazandó új fegyelmi rendszer elfogadásával Lengyelország nem teljesítette az uniós jogból eredő kötelezettségeit, az új jogszabály nem egyeztethető össze az uniós joggal. Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A lengyel legfelsőbb bíróság és a rendes bíróságok bíráira alkalmazandó új fegyelmi rendszer elfogadásával Lengyelország nem teljesítette az uniós jogból eredő kötelezettségeit, az új jogszabály nem egyeztethető össze az uniós joggal - közölte ítéletét csütörtökön az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága.

Az Európai Bizottság annak megállapítására indított keresetet az uniós bíróság előtt, hogy Lengyelország teljesítette-e uniós jog szerinti kötelezettségeit az ország legfelsőbb bíróságának és a rendes bíróságainak bíráira alkalmazandó új fegyelmi rendszer elfogadásával, közölte az MTI.

A Lengyelország ellen korábban emiatt kötelezettségszegési eljárást indító uniós bizottság annak kimondását kérte a bíróságtól, hogy Lengyelország megsértette az uniós jog alkalmazásában részt vevő nemzeti bírák függetlenségével, illetve az előzetes döntéshozatal iránti kérelmek rendszerével kapcsolatos követelményeket.

Az Európa Unió Bírósága csütörtökön kihirdetett ítéletével helyt adott az Európai Bizottság összes panaszának, és megállapította, hogy Lengyelország nem teljesítette az uniós jogból eredő kötelezettségeit.

Az ítélet indoklásában az uniós bíróság többek között megállapította, hogy a lengyel igazságszolgáltatást nemrégiben érintő reformok a legfelsőbb bíróságnál felállított új fegyelmi tanács számára nem biztosítják a pártatlanság és függetlenség garanciáit. A fegyelmi rendszer lehetővé teszi, hogy a rendes bíróságok bírái által hozott határozatok tartalmát fegyelmi vétségnek minősítsék. Ennek megfelelően a határozat felhasználható a bírósági döntések politikai ellenőrzése vagy a bírákra gyakorolt nyomásgyakorlás céljából, ezzel befolyásolva a döntéshozatalt. Lengyelország nem garantálja, hogy a rendes bíróságok bírái ellen indított fegyelmi ügyeket észszerű időn belül megvizsgálják, illetve nem biztosítja a megvádolt bírák védelemhez való jogának tiszteletben tartását sem.

Emlékeztettek arra is, hogy az igazságszolgáltatásról szóló szabályozás megakadályozza a lengyel bíróságokat abban, hogy közvetlenül alkalmazzák az igazságszolgáltatás függetlenségét védő uniós jogszabályok egyes rendelkezéseit, és ilyen kérdésekre vonatkozóan előzetes döntéshozatal iránti kérelmeket terjesszenek elő. Az új lengyel rendszer, amely magában foglalja a bírák kinevezésének folyamatát is, "alááshatja az érintett bíróságok függetlenségét" - húzták alá.

Az uniós bíróság ítéletében arra szólította fel a lengyel hatóságokat, hogy orvosolják ezt a helyzetet.

Hirdetés

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!