MTI

| 2021. 07. 16. – 07:33 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Az Európai Unió a koronavírus-járvány globális helyzetével kapcsolatban felülvizsgálta a járványügyi szempontból biztonságosnak ítélt országok listáját, és felvette Ukrajnát azon országok jegyzékébe, amelyek esetében fel kell oldani az utazási korlátozásokat, két országot pedig, Ruandát és Thaiföldet törölte a jegyzékből.

Az Európai Unió első alkalommal 2020. június végén tette közzé az akkor tizennégy országot felsoroló listáját - írja az MTI.

A listán jelenleg Albánia, Ausztrália, Azerbajdzsán, Bosznia-Hercegovina, Brunei, Dél-Korea, az Egyesült Államok, Észak-Macedónia, Izrael, Japán, Jordánia, Kanada, Katar, Libanon, Moldova, Montenegró, Örményország, Ukrajna, Új-Zéland, Szaúd-Arábia, Szerbia és Szingapúr szerepel.

A felsorolt országok állampolgárai esetében az uniós tagállamoknak fokozatosan fel kell oldaniuk a nem alapvető beutazásra vonatkozó korlátozásaikat.

A kölcsönösségre vonatkozó megerősítés függvényében Kína különleges közigazgatási területei, Hongkong és Makaó esetében is fokozatosan fel kell oldani az utazási korlátozásokat. A Kínára vonatkozó korlátozásokat az unió akkor oldja fel, ha az a másik oldalon is kölcsönösen megtörténik.

Andorra, Monaco, San Marino, a Vatikán, Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc állampolgárai szintén korlátozások nélkül utazhatnak be az unióba.

Az az ország számít biztonságosnak, amelyben a koronavírus-fertőzöttek számának növekedése az uniós átlaghoz közeli vagy az alatti.

A Tanács ajánlása jogilag nem kötelező erejű. Az ajánlásban foglaltak végrehajtásáért továbbra is az egyes tagállami hatóságok felelősek. A tagállamok - a teljes átláthatóság biztosítása mellett -

csak fokozatosan oldhatják fel a felsorolt országokra vonatkozó utazási korlátozásokat.

Egy-egy tagállam nem határozhat úgy, hogy valamely, a jegyzéken nem szereplő unión kívüli országra vonatkozóan feloldja az utazási korlátozásokat azelőtt, hogy erről összehangolt döntés születne - tették hozzá.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy engedélyezi az ukrán állampolgárok beutazását az Európai Unió. Az Európai Unió felülvizsgálta azoknak a harmadik országoknak a listáját, amelyek állampolgárai számára bizonyos követelmények teljesítése esetén engedélyezett a beutazás, a héten Ukrajnát is felveszik a jegyzékbe.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!