MTI

| 2021. 07. 16. – 12:18 | Európai Unió |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A brüsszeli tömegközlekedési vállalat (STIB) szerdán közölte, hogy törli szóhasználatából a „feketeutas”, illetve a "feketén utazni" kifejezéseket azokra az utasokra vonatkozóan, akik nem fizetnek – írta a The BrusselsTimes helyi hírportál.

A vállalat szerint negatív megkülönböztetésnek tűnhet, ha a bliccelőket a holland nyelvben használatos „zwartrijders”, azaz „feketén utazó” szóval jelölik.

(A Flandria országrészbe ékelődött belga fővárosi régió hivatalosan kétnyelvű, tehát a francia és a holland nyelv használata egyenjogú - írja az MTI.

A STIB szóvivője, Ann Van Hamme elmondta a belga sajtónak: ez az első alkalom, hogy „diszkriminatív értelemben” gondoltak erre a kifejezésre, de mindenképpen más megfogalmazást szeretnének találni a kihágás megjelölésére.

A belga nemzeti vasúttársaság is jelezte, hogy egy ideje már nem használja ezt a kifejezést, ugyanakkor a flamand kormány felügyelete alá tartozó De Lijn tömegközlekedései vállalat továbbra is használni fogja a szókapcsolatot,

mivel „utasaitól ezzel összefüggésben eddig soha nem kapott negatív visszajelzést”.

Németország három legnagyobb városában, Berlinben, Hamburgban és Münchenben a busz- és vonattársaságok a múlt hétvégén megszüntették a „schwarzfahren” szó használatát – amely a „zwartrijden” német megfelelője – mivel egyre többen tartották úgy, hogy a kifejezés negatív felhanggal bír a fekete bőrű emberekre nézve.

Hirdetés

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!