Kárpátinfo.net


| 2021. 07. 16. – 10:00 |
Fotó: Ökumenikus Segélyszervezet

Hirdetés

Júliusban és augusztusban számos nyári tábort szervez rászoruló gyermekek számára országszerte az Ökumenikus Segélyszervezet.

A napközis és bentlakásos formában szervezett táborokban összesen mintegy 1000 nehéz sorsú gyermek vesz részt.

Az egyhetes táborok amellett, hogy felejthetetlen élményeket és igazi nyaralást jelentenek, a

Segélyszervezet szakemberei nagy hangsúlyt fektetnek a járványhelyzet a felzárkózást segítő fejlesztő programokra is.

A szervezet Somogy megyei Kastélyosdombón található Esélytáborában robotika, zene, népművészet/tánc illetve fenntarthatóság tematikájú bentlakásos táborokat, több intézményében pedig a tanulmányi lemaradások behozásában is segítséget kínáló foglalkozásokat élményprogramokkal vegyítő napközis táborokat szerveznek.
 
Ezen a héten a zenéé a főszerep az Esélytáborban. A ZeneVarázslat Művészeti Tábor megálmodója, Várnagy Andrea Liszt-Ferenc díjas zongoraművész mentorálásával öt napon át a komolyzenei koncertek mellett – amelyek a különböző zenetörténeti korszakokba kalauzolják el a gyermekeket – társművészeti programok is várják a résztvevőket, úgymint „Barangolás a zene birodalmában”, drámapedagógiai foglalkozás, „Hogyan játsszunk a szavakkal” irodalmi foglalkozás, énektanulás, képzőművészeti foglalkozások, filmesztétikai program.

A ZeneVarázslat tábor kiemelt célja, hogy a hátrányos helyzetű régiókból származó gyermekhez is közelebb hozza a klasszikus zenét.

A tábor folyamán megismerkedhetnek többek között a kottaolvasással és írással, valamint itt kerül bemutatásra a Várnagy Andrea és Szalóczi Dániel által fejlesztett Violin világa társasjáték, melynek segítségével könnyen megérthető a hangjegyek rendszere mögött megbúvó logika. A zenei tematikájú tábor szervezőinek célja, hogy a gyermekek ezen a héten is olyan felejthetetlen élményben részesüljenek, amelyek a továbbiakban is ráirányítják figyelmüket a művészet szépségeire és értékeire. A zenei tematikájú héten több napra bekapcsolódott Wolf Kati énekes, az Ökumenikus Segélyszervezet ismert önkéntese is. Az eheti tábort a Pepco Hungary Kft. finanszírozta.
 
Az Ökumenikus Segélyszervezet célja, hogy esélyt adjon a rászoruló gyermekeknek a járvány alatt tovább halmozódó hátrányainak ledolgozására és a gyermekkor soha vissza nem térő pillanatainak megtapasztalására, hogy élményekkel feltöltődve és egyenlő esélyekkel kezdhessék az iskolát szeptemberben. A tematikus foglalkozások mellett a Segélyszervezet nagy hangsúlyt fektet a gyermekek önismeretének erősítésére és felzárkózásuk elősegítésére is.

A felzárkózás segítése nem ér véget a nyárral, a Segélyszervezet Kapaszkodó programjának keretében a rendszeres fejlesztő foglalkozások az intézményekben folytatódnak.   

A Segélyszervezet Kapaszkodó programja keretében országszerte 20 helyszínen 3000 gyermek felzárkózását segíti rendszeresen átmeneti otthonokban, hátrányos helyzetű térségekben. Erre a kapaszkodóra nemcsak a járvány alatt, de a járvány után is nagyobb szükség van, mint valaha, hiszen a pandémia hónapjai alatt sok gyermek esetében tovább nőttek a hátrányok, sok család került még nehezebb helyzetbe. A nyári táborok és napközis foglalkozások időszaka különösen is fontos, hogy a hátrányos helyzetű diákok pótolni tudják az elmúlt évben tovább halmozódó lemaradást és mindazt a közösségi élményt, amitől megfosztotta őket a járvány.

Ökumenikus Segélyszervezet

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!