Kárpátinfo hetilap


Megosztás


A hirtelen felmelegedés meggyorsította a szőlő növekedési fázisait, ezért most a termelőknek nagy figyelmet kell fordítaniuk a kórokozók, kártevők és a gyomok elleni védekezésre. Most például a legnagyobb veszélyt, különösen az európai fajtáknál a gubacsatka okozza (második nemzedék). Egyes leveleken sötétbordó hupolykás (hólyagos) felület jelenik meg, a levél fonákoldalán fehér gyepet veszünk észre, ami arra mutat, hogy ezzel a kártevővel van megfertőzve a szőlő. Sokszor a gazdák a peronoszpóra betegséggel tévesztik.

Ha nem védekezünk ellenük, nagyon nagy kárt okozhatnak a szőlőben, mivel megakadályozzák a szőlőhajtások fejlődését. Ezért védekezni kell ellenük. A leghatásosabb speciális atkaölőszerek az úgynevezett acaricidek – a Sanmite – 0,1% – 1kg 1 hektárra, vagy Envidor – 0,1% – 1kg 1 hektárra. A felsorolt vegyszerek a kártevő minden stádiumát (tojás, lárva, nimfa, fejlett egyedek) kitűnően pusztítja, ezért elég időben csak egy permetezést elvégezni. A mostani időjárási viszonyok (28–32°C) kedveznek a lisztharmat megjelenésének, különösen az érzékeny fajtákon. Azért megelőző (preventív) permetezést kell végeznünk. Nagy a választék a vegyszerekben, pl. a Topáz – 0,03 liter hektáronként, Talendo – 0,02 -0,03 liter hektáronként. Biztos és hosszú időtartamú védelmet biztosítanak, de a rezisztencia kialakulása miatt ezekhez a vegyszerekhez kéntartalmú vegyszereket keverünk fél dózisban, pl. Kumulus vagy Thiovit Jet 0,2%-os dózisban.

Különös figyelmet kell fordítani az elkövetkezendő időszakban az egyik legveszélyesebb betegségre – ami nemrég jelent meg, és már arról híres, hogy több szőlőtermesztőnél nagy mértékben elvitte a termést –, a fakó- vagy hókarothadásra. Ellenálló fajták nem léteznek, ezért idejében el kell végezni a megelőzési permetezéseket a következő szisztematikus szerves gombaölőszerekkel: Cabrio Top (2 kg/ha, 0,2-0,3 %), Shavit, Aliette, Srtrobi. A permetezéskor különös figyelmet kell fordítani arra, hogy a permetlé ne csak a leveleket érje, de a bogyókat is. Az ukrán irodalomban ezt a betegséget fekete rothadásnak nevezik.

Nagy veszélyt okoz a szőlőültetvényekben, különösen a tavaszi időszakokban, a gyomok kártétele. Különösen a többéves gyomoké, mint pl. a perje. Azért most optimális a (glifoszát) Raundap használata 5-6 liter/hektáronként, ami elpusztít minden gyomot, mert totális hatása van, és ami nagyon lényeges, környezetbarát. Nincs negatív hatása sem az emberekre, sem a természetre.

A szőlőparcellákban különös figyelmet kell fordítani a tavalyi évben is nagy kárt okozó betegségre, ez pedig a szőlő peronoszpóra, ami ellen nagyon jó hatékonyságot nyújt a Kabrio-Top (2 kg/ha). A permetezést szükség esetén megismételjük 7-10 naponként, főleg csapadékos időszakban.

Az elérhetőségeim változatlanok, akinek bármilyen kérdése van, szívesen válaszolok a 0975166318 és a 0503723469-es telefonszámon.

Novák András,
a Terra Dei szaktanácsadója