Hirado.hu
| 2021. 07. 19. – 13:30 | Ausztria |
Fotó: Hirado

Hirdetés

Nincs vége az ítéletidőnek Nyugat-Európában. Németország után szombat éjszaka Ausztriában okozott súlyos károkat egy vihar.

Salzburgban, Tirolban és Felső-Ausztriában is áradásokat okozott a nagy mennyiségű eső.

Több száz tűzoltó, katasztrófavédelmi szakember és önkéntes dolgozott egész éjjel, hogy a házakba betörő vizet kiszivattyúzzák. Ausztria-szerte országos készültség van érvényben, mert újabb viharokra figyelmeztetnek – írja a Hirado.

Félelmetes erővel zúdult végig az ár az északnyugat-auszriai Hallein utcáin, szombat este. Az özönvízszerű esőzés miatt az óvárost átszelő Kothbach patak kilépett a medréből, és csaknem percek alatt elöntötte az egész környéket.

A haragosan hömpölygő víz vitt magával mindent, ami az útjába került,

betört az épületekbe és elárasztotta az alsó szinteket.

"A tűzoltók hajnali négyig megállás nélkül dolgoztak, nagyjából 250 önkéntes segítségével. Kora reggel folytatták a szivattyúzást. A helyzet drámai, több helyen földcsuszamlás volt, az ár autókat sodort el, a lakóházak egy része súlyosan megrongálódott, a pincékben áll a víz” – számolt be Alexander Stangassinger, a város polgármestere.

Pirkadat után megkezdődött a takarítás. Az óvárosban szinte nincs olyan épület, ahová ne ömlött volna be a sáros lé, amely rengeteg iszapot és szemetet hagyott maga után. A helyiek azt mondják, ocsúdni sem volt idejük, olyan gyorsan történt minden.

Az ítéletidő Tirolt sem kímélte. A nagy mennyiségű csapadék viharos szél kíséretében zúdult le, szombat éjszaka. A megáradt folyók az elöntötték az utakat, a tartomány északi és nyugati részén leállt a vasúti közlekedés.

A vihar Kufstein városát érintette a legsúlyosabban:

az erős szél fákat csavart ki, az utcákon hömpölygött az ár.

A tűzoltóknak éjszaka több mint 200 helyszínre kellett kivonulniuk. Az alacsonyabban fekvő városrészeken még vasárnap is szivattyúzták a vizet.

„Kufsteinban az éjszaka folyamán három kisebb patak kilépett a medréből, és folyóvá változtatta az utcákat.

Szerencsére senki nem sérült meg, csak néhány épületben keletkezett jelentősebb kár” – mondta a kufsteini körzet vezetője.

Ám a veszély még nem múlt el. A 153 ezer lakosú Salzburg folyójának vízszintje folyamatosan emelkedik, a tartományban harminc éve nem látott mértékben duzzadtak meg a folyók.

Az időjárás-előrejelzés szerint vasárnap este újabb viharokra és heves esőre kell számítani, ezért Ausztria egész területén fenntartják a készültséget.

Továbbra is nagy erőkkel kutatnak túlélők után a hatóságok az árvíz sújtotta nyugat-németországi vidékeken. A katasztrófa áldozatainak száma közelít a 160-hoz. Közben ahol csak lehet, már végzik a kármentési munkálatokat. Vasárnap a térségbe látogatott Angela Merkel német kancellár is.

Azt ígérte, hogy a szövetségi kormány és a tartományok segítségével újjáépítik a természeti csapás által sújtott területeket

Munkagépek dolgoznak a Rajna-vidék-Pfalz tartományi Bad Neuenahr utcáin. Mások a törmelékdarabokat hordják egy kupacba. Miután apadni kezdett a víz szintje, a hatóságok úgy döntöttek: az árvíz által leginkább sújtott térség már elég biztonságos ahhoz, hogy elkezdődhessenek a kármentési munkálatok.

Lapátokkal, vödrökkel és seprűkkel a kezükben érkeztek az emberek a közeli településekről. Többen már napok óta csak a hatóság engedélyére vártak.

A város lakosai nem győznek hálálkodni az érkező segítéségért. Többen azt állítják, még sosem éltek át ekkora összefogást.

A helyiek jelentős része csak a segítőkkel együtt tudott visszatérni a városba. Sokan most szembesültek először az árvíz pusztításának mértékével.

„Nagyon lehangoló ez az egész. Csak kevés információnk van, de amit tudunk most, az igazán elkeserítő. A helyreállítás nehéz lesz. Két hónapja újítottunk fel mindent” – mondta az egyik károsult.

Csak a legszigorúbb óvintézkedések mellett lehet bemenni Bad Neuenahr városába, de a hatóságok arra kérnek mindenkit, hogy lehetőleg kerülje el a környéket.

Az M1 stábja is csak a város széléig jutott.

Vasárnap a német kancellár is terepszemlét tartott az áradás által leginkább sújtott térségben. Angela Merkel első állomása Schuld falu volt, ahol a tartományi miniszterelnökkel és a belügyminiszterrel együtt vették szemügyre a természeti katasztrófa pusztítását.

A kancellár ígéretet tett a károsultaknak, hogy a berlini kormány minden segítséget megad az érintett települések mihamarabbi helyreállításához.

„Mellettetek állunk. A szövetségi kormány és a tartomány együtt fog működni, hogy visszahozzuk a régi állapotokat, amikor ez gyönyörű környék volt” – biztatta az embereket a kancellár.

A halálos áldozatok számát pontosan még nem lehet tudni. A térségben a kármentési munkálatok mellett a hatóságok továbbra is nagy erőkkel kutatnak túlélők után.

Hirdetés

Forrás

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!