MTI

| 2021. 07. 20. – 13:00 | Olaszország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A koronavírus elleni oltás kötelezővé tételéről zajlik vita az olasz pártok között, miután a 12 év feletti lakosság 31 százaléka mostanáig egyetlen vakcinadózist sem kapott hétfői sajtójelentések szerint.

Enrico Letta, a kormányzó, baloldali Demokrata Párt (PD) főtitkára a kötelező oltást szorgalmazta - írja az MTI.

Sajtóértesülések szerint a római kormány az egészségügyi dolgozók után a pedagógusok és a többi oktatási dolgozó számára is kötelezővé tenné a Sars-Cov2 vírussal szembeni oltást.

Június elsejétől a vakcinát megtagadó orvosok, ápolók és egyéb egészségügyi dolgozók szankciókban részesülnek,

ez jelenthet akár felfüggesztést vagy áthelyezést más, betegektől távoli munkakörbe.  

Matteo Salvini, az ugyancsak a kormánykoalíció tagjának számító, jobboldali Liga vezetője úgy nyilatkozott, hogy nem támogatja a kötelező védőoltást, főleg a fiatalok között: "a járvány kezdete óta a 10 és 29 évesek közötti halálozási ráta 0,1 százalék volt, ezért a 60 év felettieket kell biztonságba helyezni" - mondta. Salvini elismerte, hogy még nem kapott oltást, de hozzátette, augusztusra már foglalt magának időpontot.

A 60 milliós lakosságból 17 millióan nem kaptak még egyetlen adag oltást sem, ez azt jelenti, hogy a 12 évnél idősebbek között minden harmadik olasz majdnem teljesen védtelen a vírussal szemben. A 12 és 29 év közöttiek közül hatmillióan nincsenek még beoltva.

A két adaggal átoltottak száma hétfőn átlépte a 27 milliót, azaz elérte a lakosság 50 százalékát. További 16 millióan még csak egy adag védőoltásban részesültek.

A tervezettnél alacsonyabb átoltottság, valamint a Delta vírusvariáns erőteljes terjedése miatt a kormány a következő napokban készül kötelezővé tenni az olasz és egyben európai uniós védettségi igazolás használatát bizonyos szolgáltatások és helyszínek esetében. A digitális igazolást kötelezővé akarják tenni a hosszabb vasúti utazásoknál, a stadionokban és a tömeges zenei vagy kulturális eseményeken, illetve a vendéglátásban is, az éttermek belső tereiben.

Értesülések szerint az egészségügyi hatóságok augusztus közepéig nem akarnak ismét szigorítani,

utána azonban nem kizárt, hogy fokozatosan ismét bevezetik a járványintézkedéseket.    

Az északkeleti Veneto tartomány hétfőn kiadott rendelete szerint a régió repülőterein kötelező tesztelésnek vetik alá azokat az olaszokat és külföldieket, akik oltás vagy más védettségi igazolás nélkül érkeznek, és a belépés előtti két hétben az Egyesült Királyságban, Máltán, Spanyolországban, Görögországban, Szlovéniában, Horvátországban, Hollandiában, Belgiumban, Portugáliában, Franciaországban, Cipruson, Luxemburgban, Romániában vagy Bulgáriában tartózkodtak. Korábban a belépőket szúrópróbaszerűen ellenőrizték, a rendelet értelmében mostantól szigorítják az érkezők ellenőrzését.

Hirdetés

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!