MTI

| 2021. 07. 20. – 10:18 |

Zelenszkij azt javasolta az Európai Tanács elnökének, hogy tekintsék át Kijev európai integrációjának kérdését

Fotó: Origo

Hirdetés

Nyilatkozatot írt alá hétfőn a georgiai Batumi városában tartott nemzetközi konferencián Georgia, Moldova és Ukrajna elnöke arról, hogy országaik az EU tagjai szándékoznak lenni.

Az eseményen részt vett Charles Michel, az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke is - írja az MTI.

Az aláírás pillanatát élőben közvetítették Szalome Zurabisvili georgiai elnök Facebook-oldalán.

A nyilatkozat aláírása után mi, a három ország, már nem leszünk ugyanazok. Még jobban közeledünk.

A Fekete-tenger sem lesz többé ugyanaz. Az egyesítés, az egyesülés, a közelség jelképe lesz a három ország vonatkozásában. Ennek érdekében kötelességünk lesz együttműködni az Európai Unióval a nyílt tenger elve alapján - jelentette ki a georgiai elnök egy sajtótájékoztatón.

A Georgia Európai Útja elnevezésű nemzetközi konferencián Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mindazonáltal kétségbe vonta a Keleti Partnerség decemberben esedékes csúcstalálkozójának célszerűségét, amennyiben a találkozón nem valósul meg érdemi párbeszéd az uniós tagság kilátásait illetően.

Az uniós Keleti Partnerség nevű program célja, hogy megerősítse és elmélyítse az uniós tagállamok és hat kelet-európai és dél-kaukázusi partnerország - Örményország, Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Georgia, Moldova és Ukrajna - közötti politikai és gazdasági kapcsolatokat.

Zelenszkij azt javasolta az Európai Tanács elnökének, hogy tekintsék át Kijev európai integrációjának kérdését. 

Maia Sandu moldovai elnök kijelentette: az előrehozott választásokon megválasztott új moldovai parlamentben megvan a politikai akarat a reformok végrehajtására, továbbá az EU-hoz való közeledésre is.

A három elnök háromoldalú találkozón is részt vett - az országaik között májusban létrehozott - a Társult Trió nevű formátum keretében.

Az Európai Tanács elnöke a batumi konferencián afelől biztosította a három ország vezetőjét:

Az EU továbbra is "megbízható partnere" lesz a három országnak a szükséges reformok végrehajtása terén. 

A három ország külügyminisztere május közepén Kijevben memorandumot írt alá országaik uniós integrációért való együttműködéséről, létrehozva ezzel az úgynevezett Társult Triót.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Zelenszkij a grúziai Batumiban tartott 17. Nemzetközi Konferencián felszólalva meggyőződését fejezte ki, hogy az EU-belépés következtében előálló területcsökkenés mind Ukrajna, mind Moldova, mind pedig Grúzia esetében ideiglenes jellegű lesz.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!