MTI

| 2021. 07. 20. – 15:30

Már több mint 1,7 millió hektáron tombolnak erdőtüzek Oroszországban, szinte teljes egészében a távol-keleti Jakutföldön - erről tájékoztattak hétfőn az orosz hatóságok.

Jakutföldön jelenleg 216 különböző térségben, összesen 1 562 252 hektárnyi területen lángolnak az erdők - derül ki a jakutföldi környezetvédelmi minisztérium közleményéből - írja az MTI.

Csaknem 2200 ember vesz részt a tűz oltásában jakutföldön, 

amely a több mint 3,08 millió négyzetkilométeres területével Oroszország legkiterjedtebb közigazgatási egysége.

Az oltásban részt vesz továbbá a rendkívüli helyzetek minisztériumának légierejéhez tartozó szárazföldi csoport, valamint két Be-200-as repülőgép is.

A helyzet a jakutföldin kívül a szintén távol-keleti Magadanban a legsúlyosabb, ahol 23 területen ég a tűz, több mint 150 ezer hektáron - közölte a rendkívüli helyzetek minisztériumának szóvivője az Interfax orosz hírügynökséggel. Az elmúlt nap során öt különböző, közel 28 ezer hektáros területen sikerült megfékezni a tüzet.

A szóvivő elmondta továbbá, hogy nincsenek lakott területek, amelyeket a tűz fenyegetne.

Az AP amerikai hírügynökség megjegyzi: az országot sújtó erdőtüzek okaként a szokatlanul magas hőmérsékletet és a tűzbiztonsági előírások be nem tartását teszik felelőssé. 

Jelenleg több mint 60 orosz régióban van érvényben figyelmeztetés tűz miatt, nyolc szövetségi területen -

Cseljabinszk, Jakutföld, Karélia, Perm, Krasznojarszk, Irkutszk, Csukcsföld, Kamcsatka - pedig vészhelyzetet rendeltek el.

Az erdőtüzek mérgező füstje mindeközben tovább terjedt szét szerte Oroszország távol-keleti részén. 

A hatóságok szerint sűrű füst borította el Jakutföld székhelyét, Jakutszkot, illetve további több mint 60 települést a térségben. A szélirány miatt a füst kelet felé vonul tovább - figyelmeztetett a habarovszki területi rendkívüli helyzetek minisztériuma. A lakosokat felszólították, hogy a házból kilépve viseljenek védőmaszkot, illetve szigeteljék le ajtajaikat és ablakaikat.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek