MTI

Megosztás

Az ukrán központi bank kamatot emelt csütörtökön az elemzők meglepetésére, akik azzal számoltak, hogy nem változik a kamatszint.

 A jegybank az alapkamatot 50 bázisponttal, 8 százalékra növelte.

A napokban megkérdezett 14 elemző közül 10 számolt azzal, hogy az alapkamat az április óta érvényes 7,5 százalékon marad - írja az MTI.

Júniusban a jegybank annak ellenére 7,5 százalékon tartotta az alapkamatot, hogy a fogyasztói áremelkedés 9,5 százalékra nőtt májusban az áprilisi 8,4 százalékról és az év eleji 6,1 százalékról.

Az azóta ismertetett adatok szerint júniusban a májusival megegyező, 9,5 százalékos inflációt mértek. Havi összevetésben a fogyasztói áremelkedés ugyanakkor 0,2 százalékra lassult júniusban a májusi 1,3 százalékról.

A szakértők épp azért számítottak a kamat szinten tartására, mert úgy vélték, hogy ha a májusi fogyasztói árnövekedés mellett sem emelt kamatot a jegybank júniusban, akkor a júniusi fogyasztói áremelkedés lassulása mellett biztosan nem fog növelni.

Amiért a jegybank csütörtökön mégis kamatot emelt, annak az volt az oka,

hogy a júliusi fogyasztói áremelkedés várhatóan ismét gyorsul.

A kamatdöntők szerint megerősödött az inflációs nyomás és a csütörtöki kamatemelésnek az volt a célja, hogy 2022-re visszatereljék az inflációt az 5 százalékos célszintre.  

A jegybank idén eddig, a csütörtöki döntéssel együtt már háromszor emelt kamatot.

Forrás

MTI