HáziPatika.com

| 2021. 07. 22. – 08:06 | Magyarország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A növényi étrend 84 százalékkal mérsékelte a menopauza kínzó tüneteit.

A szójában gazdag növényi étrend 84 százalékkal mérsékelte a menopauza kínzó tüneteit egy új amerikai tanulmány szerint. A kutatás 12 hete alatt a közepestől az erősig terjedő súlyosságú hőhullámok átlagosan napi majdnem ötről napi egynél kevesebbre csökkentek - derült ki az Észak-amerikai Menopauza Társaság tudományos lapjában megjelent tanulmányból - írja a Házipatika.com.

Gyógyszerek nélkül megszabadultak a menopauza panaszaitól

A WAVS (Women's Study for the Alleviation of Vasomotor Symptoms, a vazomotoros tünetek enyhítése nőknél) elnevezésű vizsgálatban résztvevők majdnem 60 százaléka teljesen megszabadult a közepes-erős hőhullámoktól. Az eredmények azt mutatják, hogy az étrendi változások sokkal hatékonyabban kezelhetik a hőhullámokat, mint azt a tudósok korábban vélték. A kutatás elnevezésében szereplő vazomotoros kifejezés az éjszakai izzadásra és a hőhullámokra vonatkozik.

A kutatásban se hormontartalmú gyógyszereket, se kivonatokat nem használtak. Ehelyett a tudósok alacsony zsírtartalmú, növényi alapú étrendet teszteltek, amelyben naponta fél csésze szójababot kevertek a salátába. "Forradalmi változást jelent ez a 45 éven felüli nőknek, többségük így gyógyszerek nélkül megszabadulhat a menopauza leggyötrőbb tünetétől" - mondta Neal Barnard, a Washingtoni Egyetem orvosi karának professzora.

A posztmenopauza után a nők akár 80 százaléka is szenvedhet hőhullámoktól, amelyek éjszakánként az alvást is tönkre teszik. Kezelésükre egykor rutinszerűen alkalmazták az ösztrogén alapú gyógymódot, azonban kimutatták, hogy ez emeli a mellrák és más betegségek kockázatát, a szójából kivont izoflavonoidok kevéssé hatékonyak, így nem sok lehetőség maradt.

A kutatók olyan önkénteseket kértek fel, akik a posztmenopauza szakaszában voltak és naponta két vagy több hőhullámot szenvedtek el. Véletlenszerűen osztották őket vagy abba a csoportba, amelyiket alacsony zsírtartalmú vegán étrenddel és napi fél csésze főtt szójababbal kezeltek, vagy a másik, változatlan étrenden élő, semmilyen gyógymódban nem részesülő csoportba.

A hőhullámok gyakoriságát és súlyosságát telefonos alkalmazással követték, az egyéb tényezőket pedig speciális kérdőívvel vizsgálták. A testsúlyt naponta mérték, és hetente egyszer online találkoztak a résztvevők és a kutatók. Az összes hőhullám 79 százalékkal lett kevesebb, a közepes és súlyos hőhullámok száma pedig 84 százalékkal mérséklődött. Végül a kezeltek csoportjában lévő nők 59 százaléka számolt be arról, hogy megszabadult a közepes vagy erős hőhullámoktól. Az előírt étrenden élők közül sokan jelentették azt is, hogy javult a szexuális életük és a hangulatuk, illetve energikusabbak is lettek. A kontrolcsoportnál ezzel szemben nem változott a hőhullámok száma és intenzitása.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!