MTI

| 2021. 07. 22. – 08:00 | Lengyelország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Az Északi Áramlat-2 orosz-német gázvezeték létesítésére adandó "kellő válasz" megtalálására szólították fel az Egyesült Államokat és Németországot közös szerdai nyilatkozatukban Zbigniew Rau lengyel és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter.

Az MTI-nek is továbbított, a lengyel és az ukrán diplomácia vezetőjének telefonbeszélgetése után kiadott közös nyilatkozat  arra reagál, hogy Joe Biden amerikai elnök kormányzata és a német külügyi tárca megállapodásra jutottak az Északi Áramlat-2  építésének befejezését illetően.

Az amerikai-német megegyezés értelmében Washington letesz a gázvezeték miatt kivetett, illetve kivetendő szankciókról, Berlin pedig ukrajnai beruházásokba fog befektetni,

és az Ukrajna ellen esetleg irányuló orosz lépésekre büntetőintézkedésekkel reagál a maga részéről.

A Balti-tenger alatt húzódó, a 98 százalékban már befejezett Északi Áramlat-2-ről Rau és Kuleba felidézték: a gázvezeték építéséről 2015-ben született döntés, "alig néhány hónappal az ukrán terület (a Krím félsziget) törvénytelen orosz megszállását követően".

Az akkor keletkezett biztonsági és politikai válságot "lényegesen elmélyíti", hogy a politikai szereplők jelenleg lemondanak a gázvezeték üzembe helyezésének leállítását célzó próbálkozásokról. A döntés politikai, katonai és energiabiztonsági fenyegetést jelent Ukrajnára és Közép-Európára nézve, egyúttal növeli Oroszország képességét arra, hogy destabilizálja az európai biztonsági helyzetet, tartósítsa a NATO-n, valamint az Európai Unión belüli nézeteltéréseket - olvasható a nyilatkozatban.

A két külügyminiszter szerint a biztonsági fenyegetést csak demokratikus módon, vagyis az Északi Áramlat-2 által a leginkább veszélyeztetett országok kormányaival folytatott egyeztetések  útján lehet elhárítani.

A biztonsági hiányosságok kiküszöbölését célzó eddigi próbálkozások azonban felületesek és elégtelenek - hangsúlyozták.

A lengyel és az ukrán diplomáciai vezető olyan lépésekre szólította  fel az Egyesült Államokat és Németországot, melyek révén "kellő választ találnak a térségünkben keletkező biztonsági válságra". Hozzátették, hogy e helyzetnek "Oroszország az egyetlen haszonélvezője".

Varsó és Kijev együtt fognak működni szövetségeseikkel, hogy a biztonsági válság megoldását célzó lépések kidolgozásáig akadályoztassák az Északi Áramlat-2 projektjét - ígérték Rau és Kuleba a nyilatkozatban.

Hirdetés

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!

Hirdetés