Kárpátinfo.net


| 2021. 07. 23. – 09:30 | Ukrajna |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Magyarország Ungvári Főkonzulátusának közleménye a határátlépéssel kapcsolatban; Magyarország elismeri az ukrán diplomákat és tudományos fokozatokat; Oroszország jogsértések sorozata miatt bepanaszolta Ukrajnát a strasbourgi bíróságon; Szijjártó: Magyarország érdekelt a kelet-ukrajnai béke megteremtésében; Testvére útlevelével akart átkelni az asztélyi határon egy ukrán nő. Kiemeltük azokat a cikkeket, melyek népszerűek voltak 2021. július 22-én.

Magyarország Ungvári Főkonzulátusának közleménye a határátlépéssel kapcsolatban

2021. június 11-től Magyarország állampolgárai korlátozás (teszt, karantén) nélkül léphetnek be Ukrajnába a két ország közötti megállapodás értelmében, amennyiben rendelkeznek az oltottságot igazoló, magyar illetékes hatóság által kiállított (kártya alakú) érvényes igazolással (védettségi igazolvány), függetlenül az oltás típusától. A főkonzulátus felhívja a magyar állampolgárok figyelmét, hogy az ukrán határőrizeti szervek az ellentmondásos belső szabályozás és a nem következetes gyakorlat miatt esetenként nem engedélyezik annak a magyar állampolgárnak a belépését Ukrajnába, aki bemutatja a papír alapú oltási igazolását, amelyen oltóanyagként a Szputnyik V van megjelölve. Javasoljuk, hogy a belépés megtagadása esetén az érintett magyar állampolgár tegyen panaszt Ukrajna budapesti nagykövetségén.

Magyarország elismeri az ukrán diplomákat és tudományos fokozatokat

Ukrajna és Magyarország kormánya megállapodást írt alá a diplomák és tudományos fokozatok kölcsönös elismeréséről. Az erre vonatkozó kormánytervezetet Ukrajna oktatási és tudományos minisztériuma dolgozta ki. A 9. osztály elvégzéséről szóló ukrán bizonyítványokat egyenértékűvé teszik a 8. osztály elvégzéséről szóló magyar igazolásokkal, ami lehetővé teszi a tanulmányok folytatását a következő szinten.

Oroszország jogsértések sorozata miatt bepanaszolta Ukrajnát a strasbourgi bíróságon

Oroszország jogsértések sorozata miatt bepanaszolta Ukrajnát az Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB): a többi között békés lakosok halála, törvénytelen fogva tartás, a véleménynyilvánítás szabadságának korlátozása, a másként gondolkodók üldözése, az orosz ajkú lakosság hátrányos megkülönböztetése és a krími vízszolgáltatás blokádja miatt nyújtott be ellene úgynevezett "államközi panaszt" - közölték orosz hírügynökségek.

Szijjártó: Magyarország érdekelt a kelet-ukrajnai béke megteremtésében

Magyarország a jószomszédságban, a korrekt együttműködésben, valamint Ukrajna békéjében és stabilitásában érdekelt, hiszen ez jó mindkét országnak és a kárpátaljai magyarok közösségének is - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Kijevben, az ukrán hivatali partnerével, Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel tárgyalásukat követően tartott sajtótájékoztatón.

Testvére útlevelével akart átkelni az asztélyi határon egy ukrán nő

Július 21-én az asztélyi ukrán-magyar ellenőrző ponton a Munkácsi Határőrség munkatársai felfedeztek egy nőt, aki az okmányellenőrzéshez nem a saját útlevélét nyújtotta be. A 41 éves ukrán nő elmondta, hogy külföldi utazásra sietve véletlenül testvére útlevelét vette el. A határőrök illegális határátlépési kísérlet miatt jegyzőkönyvet állítottak ki a nő ellen.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!