MTI

| 2021. 07. 23. – 08:00 | Lengyelország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Csalódottságát fejezte ki az Északi Áramlat-2 német-orosz gázvezetékről szóló amerikai-német egyezség kapcsán csütörtökön Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, úgy vélekedve, hogy az amerikai és az európai szövetségesek önző módon viszonyulnak a projekthez.

Andrzej Duda elnök szerint az egyezség  a kész tények elé állítás politikájára biztathatja Moszkvát - írja az MTI.

Morawiecki egy vidéki sajtóértekezletén újságírói kérdésre reagálva kommentálta a Balti-tenger alatt húzódó, 98 százalékban már befejezett Északi Áramlat-2 gázvezeték körüli legújabb fejleményeket.

Aláhúzta: Varsó kezdettől fogva próbálta meggyőzni amerikai és európai szövetségeseit arról, hogy a gázvezeték segíti Oroszország fegyverkezését,

és fenyegetést jelent elsősorban Ukrajna szuverenitására nézve.

Az Egyesült Államok álláspontjának "száznyolcvanfokos megváltoztatása" az új kormányzat alatt sok országot meghökkentett, köztük Litvániát, Ukrajnát, Lettországot, Lengyelországot" - utalt Morawiecki arra, hogy a szerdán ismertetett amerikai-német megállapodás értelmében Washington letesz a gázvezeték miatt kivetett, illetve kivetendő szankciókról.

Hozzátette: csalódottságát szeretné kifejezni, hogy Lengyelország partnerei "nagyon önző módon viszonyulnak a gázvezetékhez".

Hangsúlyozta egyúttal: Lengyelország jelenleg a megelőző intézkedéseknek, a gázforrások és a szállítások diverzifikációjának köszönhetően "nincs kitéve azon orosz zsarolásnak, amely még nemrégen fenyegette".

Nyilatkozott a témáról csütörtökön Marcin Przydacz lengyel külügyminiszter-helyettes is, miután Derek Chollet helyettes államtitkárral, az amerikai külügyminiszter tanácsadójával tárgyalt Varsóban.

Przydacz megerősítette Zbigniew Rau lengyel és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter közös szerdai nyilatkozatában foglaltakat,

melyek szerint a gázvezeték káros nemcsak Ukrajna és a Közép-Európa, hanem egész Európa biztonságára nézve.

A miniszterhelyettes geopolitikai projektnek nevezte a csővezetéket, elutasítva korábbi német nyilatkozatokat, amelyek gazdasági kezdeményezésnek minősítették ezt. "Maga Angela Merkel német kancellár erőteljes politikai szerepvállalása is mutatja, hogy politikai projektről van szó, amely veszélyezteti Európa biztonságát" - jelentette ki a diplomata.

Értékelése szerint az amerikai-német megállapodás nem jelent választ a gázvezetékkel összefüggő veszélyekre. Úgy fogalmazott, hogy az Európai Unión belüli bizalmat "egyáltalán nem építi" az, hogy sajtóközlemények szerint a megállapodás közzététele után Merkel elsőként Vlagyimir Putyin orosz elnököt hívta fel, és további lépésekről egyeztetett vele.

Az ügyet csütörtök este Andrzej Duda lengyel elnök is kommentálta a PAP hírügynökségnek nyilatkozva. Duda szerint az amerikai-német egyezség csökkenti a biztonságot Európa jelentős részében. Összehasonlította a mai amerikai politikát a Barack Obama elnöksége idején, 2009 márciusában meghirdetett "új nyitással" az amerikai-orosz kapcsolatokban, amely - mint Duda megjegyezte - "nem maradt hatás nélkül Oroszország későbbi agresszív politikájára, következésképpen pedig Ukrajna tragédiájára".

Az egyezség cáfolja a gázvezeték gazdasági jellegéről szóló állításokat is - fogalmazott Duda, hozzátéve: a megállapodás "sok állam, különösen Ukrajna feje felett" született, megkötéséről pedig Merkel személyesen tájékoztatta Putyint.

Az amerikai-német dokumentum lehetővé teszi, hogy a gázvezetéket akadályok nélkül befejezzék,

üzemeltetésére nem vezet be moratóriumot, és igazából "egyenes biztatást jelenthet arra, hogy Kreml a kész tények politikáját folytassa" - nyilatkozott Duda.

Kiemelte a lengyel energetikai függetlenedés befejezésének fontosságát, prioritásnak nevezte a Három Tenger Kezdeményezés keretében történő gázszállítási fejlesztéseket is.

Az említett amerikai-német egyezség a szankciók feloldása mellett arról szól, hogy Berlin ukrajnai beruházásokba fog befektetni, és az Ukrajna ellen esetleg irányuló orosz lépésekre büntetőintézkedésekkel reagál majd a maga részéről.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Kuleba szerint az Északi Áramlat-2 beindítása "még nem lejátszott meccs". Kifejtette, hogy a gázvezeték tényleges beindításáig még sok minden van hátra: a csővezeték tanúsítása, a biztosítás, továbbá ami a legfontosabb, hogy miként fogják végrehajtani a pályázatban leírtakat.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!

Hirdetés