Origo
| 2021. 07. 23. – 17:00 | Világ |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A cím nem egy megkésett áprilisi tréfa: új kutatás igazolta, hogy a növények is rendelkeznek saját idegrendszerrel, amivel külső támadásokra tudnak reagálni.

Ha például a paradicsom termését hernyó kezdi el majszolni, akkor egy elektromos jel továbbítódik a növény ép részeibe, aminek hatására megkezdődik egy védekezést szolgáló vegyület, a hidrogén-peroxid termelése - írja az Origo.

Az emberi idegrendszer idegsejtekből, vagyis neuronokból épül fel,

ezek elektromos jelek formájában továbbítják az információkat testünk különböző részeibe.

Köztudott, hogy a növényeknek nincsenek neuronjai, vannak viszont szállítószöveteik - farész és háncsrész - amikkel a víz és a tápanyagok szállítását bonyolítják le. 

A legújabb kutatások szerint azonban a szállítószövetek nem csak a növény tápanyagellátását biztosítják, de egyfajta idegrendszerként is szolgálnak, jóllehet, ennek részleteit egyelőre nem sikerült megismerni.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a növények leveleinek sérülésekor elektromos jel továbbítódik a sértetlen hajtásokba. Gabriela Niemeyer Reissig, a brazil Pelotasi Szövetségi Egyetem munkatársa és kollégái most azt vizsgálták, mi a helyzet akkor, ha magát a termést éri támadás.

A növény reagált a támadásra

A vizsgálat során Niemeyer Reissig cseresznyeparadicsomokat rakott Faraday-kalitkákba, hogy kiküszöbölje a külső, zavaró elektromágneses hatásokat. Ezt követően egy kártevő lepkefaj, a gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) hernyóit helyezte a paradicsomnövények terméseire. A kutatók végül elektródákat tettek a bogyók kocsányára. 

Amikor a hernyók elkezdték enni a termést, a műszerek az elektromos aktivitásmintázat változását érzékelték. A módosulás mértéke nagyban függött a bogyók érettségétől. 

"A termés elektromos aktivitása minden pillanatban változik. A rovarok támadásakor egyértelműen kimutatható egy jellegzetes mintázat" - idézte a New Scientist tudományos magazin Niemeyer Reissiget.

Emelkedett hidrogén-peroxid-szint

A szakértők azt is megfigyelték, hogy a sérült növény még érintetlen bogyóiban és leveleiben megnőtt egy vegyület, a hidrogén-peroxid szintje. 

Egyelőre nem teljesen világos, mi célt szolgálhat a molekula, Niemeyer Reissig szerint vagy a fertőzésveszélyt akarja elhárítani vele a növény, vagy sejthalált indukál a károsodott részekben, hogy akadályozza a kórokozók terjedését.

Az eredményeket a Frontiers in Sustainable Food Systems című folyóiratban publikálták.

Hirdetés

Forrás

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!