Kárpátinfo hetilap


| 2021. 07. 24. – 17:07

A növényvédelmi munkálatok a gyümölcsösökben és a szőlőben a befejező fázisba érkeztek. De még vannak egyes tennivalók, amelyek befolyásolják a termés minőségét és mennyiségét.

Az almatermésűeknél (alma, körte, birs) különös figyelmet kell fordítani az almamoly és a keleti moly elleni védekezésére. Nagyon intenzív a második nemzedék rajzása, ami azt jelenti, hogy még most is célszerű ellenük védekezni. Az almát inkább az almamoly károsítja, a körtét és a birset a keleti moly.

A biológiai tényezők hasonlóak, azért ugyanazt a szerves rovarölőszereket használjuk, pl. Carate Zeon 0,5 liter/hektáronként (5 ml 10 liter vízhez), Lumax 0,5-0,6 liter/hektáronként (5-6 ml 10 liter vízhez), Mach 0,5 liter/hektáronként (5 ml 10 liter vízhez). A felsorolt rovarölőszereket meg lehet venni a gazdaboltokban kis kiszerelésekben is, és engedélyezve vannak a háztáji gazdaságokban is. Ugyanezt a technológiai módszert használjuk a körténél és a birsnél is.

A szőlőültetvényekben az idén jelentős kárt okozott a fakórothadás, és támad amiről már többször is írtam, a lisztharmat. Aki idejében elvégezte a vegyszeres védekezést, megvédte szőlőjét, sokan meg is köszönték ezt nekem. A késői szőlőfajtákat, ahol be tudjuk tartani az élelmezési várakozási időt, még most is célszerű permetezni. A meleg csapadékos időjárási viszonyok nemcsak a szőlő lisztharmat betegségeit idézi elő, hanem újból megjelent a peronoszpóra és a szürkepenész is. Ott, ahol még célszerű permetezni ezek ellen a betegségek ellen, még jó eredményt tudunk elérni, ha a védekezést Cabrio Top vagy Cabrio Duoval végezzük el.

A felsorolt gombaölőszerek hatékonyan védik a szőlőültetvényeket a felsorolt betegségek ellen és megvásárolhatók a gazdaboltokban.

Várom továbbra is kérdéseiket és szívesen válaszolok Önöknek. Tel. 0975166318 vagy 0503723469.

Novák András,
a Terra Dei szaktanácsadója


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek