HáziPatika.com

| 2021. 07. 24. – 14:10 | Magyarország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Azt már eddig is tudtuk, hogy egyes teák jóval többet tesznek egészségünkért, mint gondolnánk - most azokat gyűjtöttük össze, amelyek a bőrt ápolják.

A polifenolokban, azaz antioxidatív képességekkel felvértezett molekulákban gazdag teák hatására hidratált marad a bőrünk, csökken a gyulladás mértéke és az UV-sugarak okozta károsodás hatásai is gyengülnek. De vajon mely teákat kell innunk? - írja a Házipatika.com.

Zöld tea

Több kutatás is megerősíti, hogy a zöld tea hatására csökken a bőrrák esélye - bár azt természetesen senki sem javasolja, hogy a nyári kánikulának csak egy termosznyi teával felszerelkezve fussunk neki, szükségünk lesz naptejre is!
A zöld teában található katekinek, azaz sejtsérülést megakadályozó antioxidánsok hatására csökken azon gyulladások mennyisége, amelyek a szervezet öregedése miatt lépnek fel, de emellett ugyanúgy védenek minket a napszúrás, illetve a hosszútávú ultraibolya sugárzás okozta károsodások ellen is.

Az UV-sugárzás miatt szabadgyökök fejlődnek szervezetünkben, amelyek képesek elpusztítani egészséges bőrsejtjeinket. Ezek ellen a küzdelmet a legjobban polifenol-tartalmú készítményekkel vehetjük fel, ugyanis ezek gyulladásgátló hatásúak és DNS-javító képességük is van: a tea pedig pont ilyenekkel van tele. Természetesen nem kell csak zöld teát innunk, ugyanis nyugodt szívvel használhatunk zöldtea-tartalmú készítményeket is.

Yerba maté

Ha fiatal külsejű bőrt akarunk, kezdjünk el megbarátkozni a yerba matéval. Tele van ugyanis antioxidánsokkal, amelyek segítenek megszüntetni a szabadgyökök által okozott bőrkárosodást. A közép- és dél-amerikai területekről származó maténövény szárított leveleiből készített tea mindemellett igen sok koffeint is tartalmaz, így keményebb napok kezdetére is kifejezetten javasoljuk. Több szakértő javasolja kimerültség vagy gyengébb immunrendszer kezelésére is: tele van ugyanis vitaminokkal, ásványokkal és antioxidánsokkal, igen magas B- és C-vitamin tartalma mellett jelentős mennyiségű mangán, kálium és cink is található benne.

Kamilla

A gyógyteák között a kamillával orvosolják leggyakrabban a bőrproblémákat: hosszú ideje használják például bőrszárazság vagy éppen kiütések kezelésére. Kamillával a bőrgyulladással járó problémákat is nagyon jól lehet kezelni, ugyanis olyan flavonoidokat tartalmaz, amelyek megakadályozzák a szabadgyökök működését.

Rooibos

A vörös teaként is ismert rooibos egy dél-afrikai cserje hajtásaiból készül, emellett koffeinmentes, így gyerekek is nyugodtan fogyaszthatják lefekvés előtt, illetve várandós nőknek is, akiknek mindenképpen mérsékelniük kell koffeinfogyasztásukat. Ráadásul két ritka antioxidáns is található benne: aszpalatin és notofagin is található benne, amelyek többek között gyulladáscsökkentőek és ideálisan lehet velük bőrpírt vagy kiütéseket orvosolni.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!