Magyar Nemzet

| 2021. 07. 26. – 13:33 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Folyamatosan zajlanak az oltások a hazánkkal közös határok mentén élő felnőtt magyar és nem magyar állampolgárok között, július eleje óta van erre lehetőség.

– A szomszédos országok határ menti régióiból csütörtökig immár 10 491-en kapták meg a koronavírus elleni védőoltást Magyarországon – válaszolta a Magyar Nemzet kérdésére a Koronavírus Sajtóközpont, emlékeztetve:

a hazánkkal közös határok mentén élők oltása három héttel ezelőtt vette kezdetét.

Tájékoztatásuk szerint a határ menti oltópontokon a Kárpátaljáról érkezőket a Janssen egydózisú vakcinájával oltják be. A többi esetben a kijelölt kórházak oltópontjain rendelkezésre álló készítményt kínálják fel az oltakozóknak, amennyiben pedig kétdózisos szérummal történik a vakcináció, akkor az első oltás alkalmával tájékoztatást adnak a második adag vakcina beadásának helyéről és időpontjáról is.

A Koronavírus Sajtóközpont továbbá jelezte: annak ellenére, hogy a védőoltások felvétele után az oltásra jogosultak automatikusan nem, csak az erre vonatkozó kérelem esetén szerezhetnek védettségi igazolványt, július 22-ig már 78 százalékuk igényelte azt.

Mint ismert: Magyarország július elején tette lehetővé az oltást a hazánkkal közös határok mentén élő, 18 év feletti magyar és nem magyar állampolgároknak, ezzel is tovább növelve az anyaország és a külhoni magyarok járvány elleni védettségét. Romániában Temes, Arad, Bihar és Szatmár megye lakosainak, Ukrajnában a Kárpátalján élőknek, Szerbiában a nyugat-bácskai, az észak-bácskai és az észak-bánsági körzetnek, Horvátországban Muraköz, Kapronca-Körös megye, Verőce-Drávamente megye és Észak-Baranya megye polgárainak, Szlovéniában a Mura menti régiónak, Ausztriában Őrvidéknek (Burgerlandnak), míg Szlovákiában a pozsonyi, nagyszombati, nyitrai, besztercebányai, kassai kerületeknek szól a felajánlás.

Mivel Ukrajna nem tagja a schengeni övezetnek, ezért a Kárpátalján élők a záhonyi, a barabási és a lónyai határátkelőknél kihelyezett oltópontokon,

oltóbuszokon és a határhoz közeli kórházakban kaphatják meg a vakcinát, ahová az e célra kijelölt buszok szállítják a beoltandókat.

Romániából, Horvátországból, Szlovéniából, Szlovákiából és Ausztriából az érkezők a belügyminiszter által kijelölt kórházak oltópontjain oltakozhatnak.

A Magyarországon oltakozni szándékozóknak a személyi irataikat, útlevelüket és a lakcímüket igazoló közokiratot kell magukkal hozni, ezek bemutatása nélkül ugyanis nem vehetik fel az oltást.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy 161 új fertőzöttet regisztráltak Magyarországon. Eddig 5 596 543 embert oltottak be Magyarországon, közülük 5 374 864-en már a második adag vakcinát is megkapták.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!