Kárpátinfo hetilap


| 2021. 07. 26. – 09:31 | Kárpátalja |
Fotó: Kovács Erzsébet

Hirdetés

„Nem lehet magyar, aki nem iszik a magyar kultúra csodaforrásából” – idézte Kodály Zoltánt Váradi Natália, a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány igazgatója azon a nagyszabású koncerten, melyen a XI. Bereg-vidéki népzenei és néptánctábor résztvevői mutatták be, mit tanultak a hét folyamán.

A magyar népzene tükrözi történelmünket, nemzetünk múltját, szokásait. Mikor népdalt éneklünk, zenét játszunk, őseink nyelvén szólunk, egységben élhetjük meg saját identitásunkat családunk és nemzetünk önazonosságával, fogalmazott Váradi Natália, aki megköszönte azok munkáját, akik segítenek átörökíteni eleink néptáncait és népdalait, sok sikert kívánt azoknak, akik fontosnak tartják, hogy ezt a kincset megőrizzék, s felnőttként majd továbbadják.

A program főszervezője beszámolt arról is, hogy a táborba Kárpátalja szinte minden szegletéből jelentkeztek a fiatalok. A mintegy félszáz lelkes résztvevő magyarországi és hazai szakemberektől leshette el a tánclépéseket, a vonóvezetést, tanulhatott népdalokat, gyermekjátékokat, mélyíthette hangszeres zenei tudását. A gyerekek a hét folyamán a népzenei és néptáncképzés mellett részt vettek számos kézművesfoglalkozáson, a Nagyberegi Tájházban pedig a kemencében sütést is kipróbálhatták.

A táborlakók a Rákóczi Főiskola átriumának színpadán bemutatták a tanult népdalokat, népi játékokat, s láthattunk mezőföldi, szilágysági, zsibalyi csárdást és ugróst, a hangszeren játszó gyerekek pedig szatmári népzenét szólaltattak meg. Végezetül a táncoktatók – Szelesné Huszti Beáta, a Vermesy Péter Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola oktatója, Rasó Barnabás, a Bihari János Táncegyüttes tánckari asszisztense, Beregszászi Fábián Boglárka, a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium diákja és Rádik Krisztián, a Kígyósi Szederinda Néptánccsoport vezetője – mutatták meg, hogyan is kell járni a szatmári verbunkot, csárdást és frisset. A talpalávalót pedig az Ung-vidékről érkezett Csipkés Népi Együttes biztosította.

A tábor megvalósulását a Magyar Kormány, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.

Kósa Eszter

Hirdetés

  • A Bereg-vidéki népzenei és néptánctábor zárókoncertjén
  • A Bereg-vidéki népzenei és néptánctábor zárókoncertjén
  • A Bereg-vidéki népzenei és néptánctábor zárókoncertjén

  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 30. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!

Hirdetés