Életmód | 2021. 07. 26. – 06:08 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Nem egy csésze fekete az egyetlen, amiből reggelente vagy napközben energiát meríthetünk, ha szükségünk van rá. Sok más módszer létezik, amely ráadásul gyorsabban is hat.

Természetes fény

Ha például ébredés után szeretnénk hamar magunkhoz térni, akkor első dolgunk legyen, hogy elhúzzuk a függönyöket, és minél több természetes fényt engedünk be a lakásba. Kutatások szerint a reggeli fényfürdőzés nemcsak felébredni segít, hanem abban is, hogy éjjel majd jobban aludjunk, mivel "újrahangolhatja" szervezetünk belső óráját. Ha napközben kell egy kis extra energia, akkor ha tehetjük, menjünk ki a napra 5-10 percre! - írja a Házipatika.com.

Aromaterápia

Az aromaterápiát is segítségük hívhatjuk, az illatok ereje gyorsabban hat, mint a koffeiné. A National Sleep Foundation kutatása szerint a citrusfélék aromája nemcsak energizáló, hanem nyugtató és kedélyjavító hatású is. A borsmenta segíthet, hogy jobban koncentráljuk, a rozmaring növeli a szellemi teljesítőképességet, az eukaliptusz pedig segít megtisztítani az elmét.

Hideg zuhany

A hideg zuhany is frissítő hatású, vagy ha ahhoz nincs kedvünk, akkor egy jéghideg vizes arcmosás is megteszi. A hideg víz elektromos impulzusokat küld az agyba, amitől azonnal éberebbek leszünk, emellett élénkíti a keringést és az anyagcserét is. 

Vízivás

Ha fáradtnak érezzük magunkat, gyakran az az oka, hogy szervezetünk dehidratált - a fáradtságérzet a szomjúságnál is hamarabb jelentkezik. Éppen ezért ha úgy érezzük, hogy lecsökkent az energiaszintünk, igyunk meg egy nagy pohár hideg vizet, aminek percek múlva már érezhető lesz a pozitív hatása.

Ritmusos zene

Betehetünk valami ritmusos zenét is, amelyet szeretünk. A zenehallgatásnak mérhető energizáló hatása van: egy 2012-es kutatásból kiderült, hogy a biciklisták, akik zenére tekernek, 7 százalékkal kevesebb oxigént használnak fel mozgás közben, mint akik nem hallgatnak semmit a kerék surrogásán kívül.

Rágózás

Meglepő módon a rágózás is segíthet, hogy kicsit felpörögjünk. Kutatások szerint a rágás a koncentrációs készségünket és a memóriánkat is serkenti.

Séta

Egy rövid séta a szabad levegőn szintén segíthet. A Harvard Medical School kutatása szerint már 15 perc járkálás után epinefrin és norepinefrin szabadul fel a szerveztben - ezek a stresszhormonok kis mennyiségben energizáló hatásúak, serkentik a keringést, és az alvásunk minőségén is javíthatnak.

Hirdetés


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!