Kárpátinfo hetilap


| 2021. 07. 27. – 09:52

Hogy az emberek többségének mennyire elege van már a karanténhelyzetből, az elzártságból, hogy mennyire hiányzik a közösségi együttlét, mennyire vágynak a személyes találkozásokra, azt jelzi a vasárnap Csongoron megrendezett nagyszabású falunap iránti érdeklődés. A sportpálya környékén szinte megbénult a forgalom az út mellett parkoló autók sokaságától, a hatalmas pálya területén meg mintegy kétezres tömeg gyűlt össze, mindenki kereste a számára leginkább kedvelt elfoglaltságot. Merthogy itt ezúttal igencsak gazdag program várta a vendégeket.

Csongor népét, illetve a Nagydobronyi kistérség több településéről érkezetteket Nagy Ferenc polgármester és Baksa András, a falu elöljárója köszöntötte.

A felszólalók abbéli reményüknek adtak hangot, hogy ezen a napon sikerül feledtetni a koronavírus-járvány okozta aggodalmakat, hogy az újonnan alakult kistérség lakossága ismerkedik, közelebb kerül egymáshoz. Hisz az ilyen népünnepélyek amellett, hogy gazdag programjukkal a kikapcsolódást szolgálják, a közösségépítésben is fontos szerepet játszanak.

A hatalmas színpadon aztán mintegy kétórás színes műsort adtak Csongor fiataljai, illetve a Kis- és Nagydobronyból, Tiszaágtelekről, Demicsőről érkezett zenészek, táncosok. Kedves műsorral lepték meg a közönséget a helyi és a tiszaágteleki ovisok, népi gyermekjátékokat mutatott be a Csongori Csengettyű csoport és a kisdobronyi Violácska énekegyüttes, szatmári táncot mutattak be a nagydobronyi kultúrház hagyományőrzői, de volt itt keringő, charleston és pom-pom tánc is, meg énekek, versek, jelenetek, végül a fellépők közösen énekelték el a színpadon a Nélküled című népszerű dalt Nagy Orsolya vezetésével. Minden elismerést megérdemel Orosz Judit, a csongori kultúrház vezetője, aki derekasan kivette részét a műsor előkészítésében és levezetésében.

Közben a pálya távolabbi részén zajlottak az I. Kistérségi Kupa focimérkőzések, melyből a nagydobronyi fiatalok kerültek ki győztesen. Második helyen Kisdobrony, a harmadikon pedig a csongori öregfiúk végeztek. A tizenegyesrúgó versenyt a 11 éves Baksa Milán nyerte meg. A kupákat és a díjakat a két főszervező, Baksa András elöljáró és Marton Tibor helyi képviselő adta át.

Igencsak változatos program várta a fiatalokat. A Kaptár vállalkozás jóvoltából volt itt buborékfoci, lézerharc, footdarts, a pálya másik részében meg óriáscsúszda, trambulin, légvár, körhinta csalogatta a legkisebbeket. Közben büfék, lacikonyhák kínálták a finomabbnál finomabb ételeket, hűsítőket, de a szervezők is hatalmas bográcsban készítették a babgulyást, a szarvaspörköltet, sütötték a saslikot, hogy megkínálják a fellépőket, a vendégeket. És sokakat csábított a kürtőskalács, a vattacukor illata is.  

A legnagyobb érdeklődés mindenképpen a tombolajátékot kísérte, hisz a helyi vállalkozók igencsak értékes ajándékcsomagokat ajánlottak fel. Mintegy másfél órán át zajlott a sorsolás, de senki nem unatkozott, hisz a népszerű humorista, Pitkin igencsak vidámmá tette azt. És elégedettek voltak a nyertesek is, a legboldogabb persze Hadar Csongor lett, aki a fődíjjal, a bringával kerekezhetett haza.

A délután további részében aztán Pitkin és az Élet zenekar szórakoztatta a nagyérdeműt, az esti utcabálon pedig Endre báttya és zenekara húzta a talpalávalót.

Hogy miért volt olyan sikeres ez a falunap? Mert – mint Baksa András fogalmazott – összefogásból jött létre. Minden elismerés a helyi vállalkozóké – közülük is kiemelte a Tünde Divatot –, akik jelentős mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy ilyen nagyszabású népünnepély jöhessen létre. Az elöljáró annak a meggyőződésének is hangot adott, hogy ez az esemény még közelebb hozta az amúgy is baráti szálakkal egymáshoz kötődő helyi vállalkozókat, de a kistérség vezetését és lakóit is.

Kovács Erzsébet


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek