Karpat.in.ua
| 2021. 07. 29. – 08:00 | Ukrajna |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A kormány, módosította a határátlépés szabályait, hogy megakadályozza a koronavírus Delta törzsének terjedését.

A 2020. december 9-i, 1236. számú kormányrendelet módosításainak elő kell segíteniük a koronavírus, beleértve a „Delta” törzs terjedésének megakadályozását, közölte az Egészségügyi Minisztérium sajtószolgálata Viktor Ljasko, az egészségügyi tárca vezetője a július 26-i kormányülésen tett bejelentésére hivatkozva, írja a Karpat.in.ua.

A koronavírus „Delta” törzse aktívan terjed Nyugat-Európában és azokban az országokban, amelyeket állampolgáraink a nyári utazásaik során meglátogatnak.

Új szabályok bevezetését javasoljuk a határátlépést illetően, hogy csökkentsük a vírus Ukrajnában való terjedését, ha netán valaki külföldön fertőződik meg. A koronavírus ellen nem beoltottak esetében a karantén elősegíti az új nagyszabású járvány kitörésének megakadályozását és ellenőrzését”, – kommentálta a miniszter.

A szabályok a határozat kihirdetését követően 7 nap múlva lépnek hatályba. Az addigi az időpontig a külföldre kiutazó állampolgárok akadálytalanul, karantén és teszt nélkül térhetnek vissza Ukrajnába.

Az alábbi szabályok érvényesek az ukrán határ átlépésekor:

A külföldieknek rendelkezniük kell COVID-19 biztosítási kötvénnyel és az alábbi dokumentumok egyikével:

  • negatív PCR-teszt eredmény ( 72 órával a határátlépés előtt elvégzett vizsgálat),
  • negatív SARS-CoV-2 antigén gyorsteszt eredmény (72 órával a határátlépés előtt elvégzett vizsgálat),
  • a WHO által engedélyezett oltóanyaggal való vakcinációt igazoló dokumentum, amelyet az IHR hitelprogramnak vagy az Ukrajna által az oltási igazolványok kölcsönös elismeréséről kötött nemzetközi megállapodásoknak megfelelően állítottak ki.

Ha a külföldi személy (kivéve a 18. életévüket be nem töltött személyeket és a határozatban meghatározott külföldiek egyéb kategóriáit) nem rendelkezik a WHO által engedélyezett oltóanyaggal való vakcinációt igazoló dokumentummal, letölti a „Vdoma” alkalmazást, és vállalja, hogy a határlépést követően 72 órán belül elvégzi a PCR vagy a SARS-CoV-2 gyorstesztet. Negatív eredmény hiánya esetében 72 óra múlva karanténba vonul.

Ukrajna állampolgárai számára akadálytalan az országhatár átlépése bármely országból, feltéve, ha rendelkezik a 2 dokumentum egyikével:

  • a WHO által engedélyezett oltóanyaggal való vakcinációt igazoló dokumentum, amelyet az IHR hitelprogramnak vagy az Ukrajna által az oltási igazolványok kölcsönös elismeréséről kötött nemzetközi megállapodásoknak megfelelően állítottak ki.
  • a vakcinációs folyamat első oltásáról szóló 063-O igazolás.

Ukrajnai állandó tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek akadálytalanul léphetik át az államhatárt, ha a WHO által engedélyezett oltóanyaggal való vakcinációt igazoló dokumentummal rendelkeznek, amelyet az IHR hitelprogramnak vagy az Ukrajna által az oltási igazolványok kölcsönös elismeréséről kötött nemzetközi megállapodásoknak megfelelően állítottak ki.

Ha az állampolgárok és az ukrajnai állandó tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek (kivéve a 18. életévüket be nem töltött személyeket és a határozatban meghatározott külföldiek egyéb kategóriáit) nem rendelkeznek a fent említett dokumentumokkal, letöltik a „Vdoma” alkalmazást, és vállalják, hogy a határlépést követően 72 órán belül elvégzik a PCR vagy a SARS-CoV-2 gyorstesztet. Negatív eredmény hiánya esetében 72 óra múlva karanténba vonulnak.

Ha nincs mód a „Vdoma” alkalmazás használatára, akkor az állampolgárt megfigyelés alá helyezik.

Fontos! A „Vdoma” alkalmazás nem ellenőrzi, nem korlátozza a felhasználó mozgását a határ átlépését követő első 72 órában. Az alkalmazás a harmadik naptól kezdve, vagy pozitív PCR illetve SARS-CoV-2 antigén gyorsteszt esetén kíséri figyelemmel a karanténba vonulást.

Minden be nem oltott személy esetében, állampolgárságától függetlenül, aki Oroszországból vagy Indiából érkezett, és az elmúlt két hétben 7 napnál hosszabb ideig tartózkodott ezekben az országokban, szigorúbb szabályok vannak érvényben. Többek között 14 napos karanténba kell vonulniuk, amit kötelező letölteni.

A terrorellenes műveleti zónában lévő ellenőrző pontok átlépésekor abban az esetben, ha a személy nem rendelkezik a WHO által engedélyezett oltóanyaggal való vakcinációt igazoló dokumentummal, amelyet az IHR hitelprogramnak vagy az Ukrajna által az oltási igazolványok kölcsönös elismeréséről kötött nemzetközi megállapodásoknak megfelelően állítottak ki vagy a vakcinációs folyamat első oltásáról szóló 063-O igazolással, ingyenes gyors tesztet kell elvégeznie a koronavírus SARS-CoV-2 antigénje meghatározásához.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!

Hirdetés