MTI

| 2021. 07. 29. – 10:30

Véletlenül egy mintegy 100 millió dollárt (30 milliárd forintot) érő csillagzafír tömböt fedeztek fel egy Srí Lanka-i férfi hátsó kertjében munkások, akik éppen kutat ástak. 

A halványkék kő a Srí Lanka déli részén fekvő Ratnapurában került elő - írja az MTI.     

A kő súlya 510 kilogramm, összesen 2,5 millió karátos, és a Serendipity zafír (Szerencsés zafír) nevet kapta

- adta hírül a BBC News.    

A kő gazdája, aki már harmadik generációs drágakőkereskedő elmondta, hogy szinte "belebotlott ebbe a hatalmas példányba", amikor a munkások közölték vele, hogy ritka kőzetre bukkantak.    

A leletről kiderült, hogy valójában sár és agyagtömbbe ágyazott zafír.

A hatóságoknak több mint egy évbe telt, mire a drágakövet hitelesítették, miután hónapokig tisztították a követ a sártól és más szennyeződésektől.      

A tisztítás során több kiváló minőségű csillagzafír is kivált a tömbből. A szakértők még nem határozták meg, hogy a klaszterben lévő drágakövek közül hány kiváló minőségű.    

A kék csillagzafír arról ismert, hogy egy fényvisszaverődési jelenség miatt a közepén csillag látszik.     Ratnapura környéke híres a kiváló minőségű drágaköveiről, sok értékes követ felfedeztek már fel a területen.  

A dél-ázsiai szigetország a világon az első a drágakőipar tekintetében, ám a koronavírus-világjárvány miatt ez az ágazat is visszaesett.

Szakértők remélik, hogy az újonnan talált kő fellendülést hoz majd.    

"Tekintettel a méretére és az értékére, úgy gondoljuk, hogy magángyűjtők vagy múzeumok érdeklődésére tarthat számot" - mondta el a Srí Lanka-i Nemzeti Drágakő- és Ékszerügyi Hatóság elnöke, aki szerint a most felfedezett csillagzafír-klaszter" valószínűleg a legnagyobb a világon".      

Srí Lanka 2020-ban 500 millió dollár értékben exportált drágaköveket és ékszereket a kormány hivatalos adatai szerint.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek