HáziPatika.com

| 2021. 07. 04. – 10:09 | Magyarország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Elég pár csepp bőrre fröccsenő víz, és az arra érzékenyek testét akár több órára viszkető, fájdalmas kiütések lepik el. Számukra egy hirtelen jött zápor vagy a sírás is igazi rémálom lehet.

Egy átlagos felnőtt ember teljes testsúlyának 60 százalékát víz teszi ki, amely segít kimosni a méreganyagokat a szerveinkből, és értékes tápanyagokat juttat a sejtjeinknek: csupán néhány biológiai tény, amiért a víz nélkülözhetetlen szervezetünk számára. Mégis előfordulhat, hogy valakinél durva reakciókat vált ki, ha érintkezik vele. Eső, csapvíz, ásványvíz, izzadság, nyál hatására szinte azonnal vörös, viszkető, fájdalmas foltok jelennek meg a bőrön, a leggyakrabban a nyakon, mellkason, arcon, háton, karokon és lábakon. A kellemetlen tünetek pedig általában 20-120 perc után múlnak el - írja a Házipatika.com

Nem igazán allergia

Ez az állapot az aquagenic urticaria, amit a hétköznapi nyelvben víz allergiaként szoktak emlegetni, ám ez téves elnevezés, mert a hivatalos orvosi besorolása nem allergia. A krónikus csalánkiütések egyik altípusáról van szó, mivel a bőr középső rétegében megjelenő tünetek kialakulását itt is a hisztamin felszabadulása okozza, a víz fogyasztása viszont nem jelent problémát az érintetteknél.

Az orvosoknak egyelőre még nem sikerült pontosan feltérképezniük, miért és hogyan alakul ki az aquagenic urticaria. Amit már biztosan tudunk róla: nem konkrétan a víz váltja ki az allergiás reakciókat, hanem valószínűsíthetően egy vízben oldódó antigén hatására kezd ellenanyagot termelni az arra érzékenyek szervezete. 

Életmódváltás kényszerből

A betegség szerencsére nagyon ritka, 1964-ben jegyezték fel az első esetet, és azóta világszerte mindössze 100 embernél diagnosztizálták. A statisztikák szerint pedig nőknél gyakoribb, mint férfiaknál. Leginkább pubertás alatt jelentkezik először, de olyan betegről is tudni, akinél szülése után, valószínűleg a hormonváltozások hatására alakult ki.

Gyógymód egyelőre sajnos nem létezik rá, antihisztamin-tartalmú készítményekkel csupán csillapítani tudják a kellemetlen tüneteket. Az aquagenic urticariában szenvedőknek ezért meg kell tanulniuk úgy alakítani az életmódjukat, hogy a bőrük a lehető legkevesebbszer érintkezzen vízzel.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!