Kárpátinfo.net


| 2021. 07. 05. – 10:00 | Ukrajna |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Ukrajnában az állampolgárok 67%-a vallásos embernek tartja magát, de csak 10%-uk jár rendszeresen templomba.

A 2020-as mutatókhoz képest Ukrajnában nőtt azok száma, akik inkább nem hívőknek tartják magukat

Ezt bizonyítják az Active Group és a Szakértői Klub elemző központ által végzett szociológiai tanulmány adatai - írja Korrespondent.net.

Ez a mutató az év során 8-ról 13%-ra nőtt.

Ennek oka lehet hazánkban a vallásosságról a világi életre való áttérés a pandémia kritikus szakaszának vége kapcsán - mondta Daniil Bohatirev politológus, a Szakértői Klub társalapítója.

Ugyanakkor az Active Group vezetője, Olekszandr Poznij elmondta, hogy a magukat hívőnek valló emberek közül 86% ortodox kereszténynek, 9% katolikusnak, iszlámnak 1,2%, protestánsnak 0,7%, pogány hitűnek 0,3 %, zsidónak pedig a megkérdezettek 0,2%-a vallotta magát. 

Ezenkívül megjegyezte az ortodox kereszténységhez való ragaszkodás és az állampolgárok életkora közötti összefüggést. A tanulmány feltárta az ortodox hívek számának növekedését a középkorú és idősebb emberek körében.

Sokan elhatározzák, hogy politikai megfontolások alapján választanak maguknak egyházat

- mondta Koszty Bondarenko politológus, az Ukrán Politikai Alapítvány vezetője.

 A Kijevi Rusz megkeresztelésének ünnepére rendezett felvonulások alkalmával kitűnik a két ortodox egyház közötti különbség. 

Az Ukrán Ortodox Egyház 200-300 ezer híve kereszttel jár keresztutakra, ezzel bizonyítva elkötelezettségét az ortodox hit iránt.

Ugyanakkor az Ukrán ortodox egyház (kijevi patriarchátusának) vallási felvonulásain a hívők főleg nemzeti zászlókkal és az ukrán panteon hőseinek portréival járnak.

Ez valóban megmutatja a hitvallás kétféle megközelítésének létezését ezekben a vallásokban – magyarázta Bondarenko.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy az ukránok szerint az USA a legnagyobb szövetséges az állam függetlenségének védelmében. Az ukránok az Amerikai Egyesült Államokat, Lengyelországot és Litvániát tartják a legnagyobb szövetségesnek államunk függetlenségének védelmében.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!