HáziPatika.com

| 2021. 07. 05. – 08:05 | Magyarország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Ijesztő tünetekkel jelentkezhet az epepangás, amely hosszabb távon igen kellemetlen panaszokkal jár, ezért fontos a probléma minél gyorsabb felismerése és kezelése. Milyen jelek utalnak arra, hogy javasolt orvoshoz fordulnunk?

Először érdemes szót ejteni magáról az epeváladékról. Az epe szerepe ugyanis igen lényeges az anyagcserében, hiszen lúgosítja a tápcsatornát, segíti a táplálékunkban található zsírok és olajok emésztését, továbbá az epe választ ki olyan vízben rosszul oldódó anyagokat, mint a gyógyszerek, a hormon-végtermékek, a mérgek, valamint nem utolsósorban a hemoglobin bomlásterméke, a bilirubin, amely többek között az emberi széklet jellegzetes barnás színét is adja - írja a Házipatika.com.

Az epe nagyobb részét a máj szakosodott sejtjei választják ki, míg a fennmaradó egynegyedét az epecsatorna sejtjei termelik. A váladék az epehólyagban tárolódik, amely szükség esetén összehúzódva - a hasnyálmiriggyel közös vezetéken keresztül - a vékonybélbe juttatja. Epepangás (kolesztázis) esetén ez az elfolyási folyamat valahol megakad a máj és a patkóbél között, ezáltal pedig az emésztőnedv nem képes ellátni a funkcióját.

Az epekő veszélye

A probléma kialakulásának számos oka lehet, ezeket összességében két nagy csoportra lehet osztani attól függően, hogy hol keletkeznek. Egyrészt beszélhetünk a májból eredő tényezőkről, így például heveny májgyulladásról, gyógyszerek mellékhatásáról, de ide tartozik a terhességi epepangás is, amelynek hormonváltozások állnak a hátterében. Másrészt szóba jöhetnek májon kívüli tényezők: megemlíthető például a hasnyálmirigy gyulladása, illetve daganatos megbetegedések is, de talán a leginkább közismert és gyakori ok az epekő okozta elzáródás.

Ez utóbbi esetén az epehólyagban képződött kövek egyike az epeváladékkal együtt a hólyag ceruzányi vastagságú kivezetőcsövébe jutva akadályozza - részlegesen vagy teljesen - az epe elfolyását. Amennyiben ez az állapot nem szűnik meg, úgy a felgyülemlő emésztőnedv az epehólyag gyulladását idézheti elő, aminek hatására görcsös felhasi fájdalmak jelentkeznek, valamint gyakran hányinger, hányás és láz is.

Súlyos következmények

Az epepangás legjellemzőbb tünetei közé tartozik a sárgaság és a viszketés, amelyek mögött az epe alkotóelemeinek vérkeringésbe jutása, illetve lerakódása áll a bőrben. Ezzel egyidejűleg a széklet elvesztheti a színét, hiszen a bilirubin nem jut el a belekbe, cserébe részben a vesék választják ki, aminek pedig sötét vizelet az eredménye. Epeváladék hiányában a zsírok emésztése is nehézségekbe ütközik, így mennyisége felszaporodik a ragadóssá, kenőcsössé váló székletben.

Hosszabb távon az epehiány a D-vitamin, a K-vitamin és a kalcium kevésbé hatékony felszívódása révén is képes komoly problémákat okozni. Ennek eredményeként az érintett beteg csontfájdalmat, a csontok könnyebb törését, az izmok fokozott görcskészségét, továbbá vérzékenységet és véralvadási zavarokat tapasztalhat.

Az epepangás pontos diagnózisának felállítása összetett vizsgálatokkal lehetséges, és a kezelés is szakember segítségét igényli, ezért a felsorolt tünetek jelentkezése esetén okvetlenül fontos, hogy orvoshoz forduljunk!

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!