Kárpátinfo hetilap


| 2021. 07. 05. – 11:19 | Kárpátalja |
A vendégek megkoszorúzták Zupkó József emléktábláját a Zakarpatya sportkomplexum falán, ezzel is adózva az egykori elismert edző emléke előtt. Fotó: Kovács Erzsébet

Hirdetés

A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány a fiatalok tehetséggondozása terén nagy hangsúlyt fektet a sportra is. Az elmúlt pénteken – a Magyar Kormány, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárság, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztosság támogatásával – immáron nyolcadik alkalommal rendezte meg a Zupkó József Kézilabda Emléktornát.

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola sportcsarnokában megtartott esemény megnyitóján Váradi Natália, a Génius Alapítvány igazgatója elmondta: a verseny célja a kézilabda népszerűsítése, az ifjú sporttehetségek felkutatása, versenylehetőség biztosítása és nem utolsósorban tisztelgés Zupkó József, egykori kiváló beregszászi edző emléke előtt. A korábban nemzetközi sporteseményre a koronavírus-járvány miatt hozott korlátozások miatt idén sajnos a határon túlról nem érkezhettek csapatok. Arra ezúttal öt kárpátaljai sportiskola nevezett be két kategóriában hat csapattal.

Elismeréssel szólt a kézilabdatornának helyszínt biztosító sportcsarnok felszereltségéről Fülöp Barna, Magyarország Beregszászi Konzulátusának konzulja. Itt minden körülmény biztosított ahhoz, hogy nagyszerű mérkőzéseket láthassunk, mondta, s azt kívánta a résztvevőknek, hogy élvezzék a játékot, legyenek sportszerűek, s őrizzék meg testi épségüket.

Nyolc évvel ezelőtt azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy Beregszászba visszahozzuk a kézilabda népszerűségét, azt a sikeres időszakot, amikor ebből a városból nagyon híres kézilabdázók, országos bajnokok kerültek ki, sőt olimpiai bajnokkal is büszkélkedhetünk – kezdte köszöntőjét Orosz Ildikó, a Rákóczi Főiskola és a KMPSZ elnöke, aki arra is felhívta a fiatalok figyelmet, hogy nemcsak a sportban kell jónak lenni, hanem a tanulásban, a nyelvtanulásban is. Hisz olyan korban élünk, amikor egy világnyelv ismerete nélkül már nem boldogulunk, a sportolók sem. Emellett ezen a vidéken el kell sajátítani egymás nyelvét is, a környezeti nyelvet, ami a magyaroknak az ukránt, az ukránoknak a magyart, vagy Aknaszlatinán még a románt is jelenti az ott élőknek. Tehát – sportnyelven szólva – gyúrjatok arra, hogy legalább három nyelvet beszéljetek, biztatta a fiatalokat az elnök asszony, s azt kívánta, hogy legyenek bajnokok.

A sporteseményt megtisztelte jelenlétével és köszöntötte a résztvevőket Lobova Hecko Nyina, az 1976-os montreali olimpia bajnoka, az 1982-es budapesti világbajnokság aranyérmese, nemzetközi sportmester, aki eredményes játékot kívánt az ifjú sportolóknak, illetve azt, hogy tiszteljék egymást.

Vizáver Árpád, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanára és edzője, a program szakmai referense abbéli reményének adott hangot, hogy a jövőben mind többen csatlakoznak az emléktornához, s hogy az nemzetközivé növi ki magát.

A megnyitót követően a vendégek megkoszorúzták Zupkó József emléktábláját a Zakarpatya sportkomplexum falán, ezzel is adózva az egykori elismert edző emléke előtt.

A regisztrált lánycsapatok két korosztályban mérkőztek meg körmérkőzéses rendszerben. A játékidő a 2008/2009-es korosztályú csapatok számára kétszer húsz perc, míg a 2010/2011-es korosztályú csapatok kétszer tizenkét perc volt.

Lássuk hát a sportszerűség és csapatszellem jegyében zajló torna eredményét! Az első kategóriában a Técsői Sportiskola csapata állhatott fel a dobogó legfelső fokára. Ezüstérmes lett az Ungvári „Kárpáti” Sportiskola, a bronzérem pedig a Beregszász SE I. csapata lányainak nyakába került. Legjobb játékosnak Iván Alina bizonyult, a legjobb góllövőnek Kosarenko Vlada, a legjobb kapusnak pedig Puha Olekszandra.

 A második korcsoportban az Aknaszlatinai Sportiskola lányai diadalmaskodtak. Második lett a Beregszászi SE II. számú csapata, a harmadik helyen pedig a Huszti „Szpartak” Gyermek­sport­iskola végzett. A legjobb játékosnak Kricsfalusi Elmirát nevezték meg, a legjobb góllövőnek Lőrinc Jázmint, a legjobb kapusnak pedig Bicse Aminát.

A győztes csapatok számára a NIKÉ Sportegyesület biztosította a kupákat, illetve a kézilabda torna végén a nyertesek érmeket, okleveleket, valamint labdákat vehettek át Váradi Natáliától és Vizáver Árpádtól.

K. Zs.

Hirdetés

  • Zupkó József Kézilabda Emléktorna nyolcadszor
  • Zupkó József Kézilabda Emléktorna nyolcadszor
  • Zupkó József Kézilabda Emléktorna nyolcadszor
  • Zupkó József Kézilabda Emléktorna nyolcadszor

  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 27. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!

Hirdetés