Kárpátinfo hetilap


| 2021. 07. 06. – 07:59 | Kárpátalja |
Fotó: Kovács Erzsébet

Hirdetés

Szülővé válni Isten csodálatos ajándéka, akárcsak a gyermek, aki által szülővé válhatunk. Sajnos nem mindenki tudja vagy akarja megbecsülni ezt az ajándékot. Így aztán elhagyott gyermekek sokasága kényszerül állami gondozásra. És vannak házaspárok, akik meg hiába várják a gyermekáldást, az csak nem érkezik. Milyen jó lenne, ha ezek a gyerekek és ezek a házaspárok egymásra találnának! Ebben is segít a húsz évvel ezelőtt a Beregszászi Református Egyházközség égisze alatt létrehozott Sámuel Alapítvány, amelyik megalakulása óta azt a célt tűzte maga elé, hogy segítse az elhagyott gyermekek családba kerülését.

Kétévtizedes fennállásának apropóján most gyermekmentő kampányt indított, melynek során többek között ellátogatnak a kárpátaljai gyülekezetekbe is, hogy ott bemutassák munkájukat, hogy vágyat ébresszenek potenciális szülők szívében arra, hogy befogadó család legyenek, vagy családtípusú gyermekotthonban legyenek nevelőszülők, hogy szeretetet adjanak és kaphassanak szeretetre vágyó gyerekektől.

Július 4-én a fornosi református gyülekezetbe érkeztek. Ahol ezúttal az igehirdetés vezérfonala is ez volt. „Aki az ilyen kisgyermekek közül egyet is befogad az én nevemért, az engem fogad be; és aki engem befogad, az nem engem fogad be, hanem azt, aki engem elküldött” (Mk 9, 37) – szólt az ige Barta Attila lelkész tolmácsolásában. Valamikor bennünket is befogadott az Isten. Kézen fogott, amikor látta mennyire elveszettek vagyunk és magához ölelt, amikor látta, hogy mennyire éhezünk a szeretetre. Jézus Krisztusra nézve pedig gyermekévé fogadott. Egyen egyenként megállt az életünk mellett és azt mondta: „Ne félj, mert megváltottalak, neveden szólítottalak, enyém vagy” – fogalmazott a lelkész.

Talán nincs is annál rosszabb, amikor valaki azt érzi, hogy ő nem kell senkinek. Ő az az ember, aki ha eltűnne, senki sem indulna a keresésére. Sok olyan gyermek van a mai világban, aki ilyen érzésekkel van tele. És milyen felemelő, amikor egy ilyen gyermek meghallja Isten szavát, aki azt mondja: „Enyém vagy! Az életed drágának és becsesnek tartom”! Jézus ma a te karjaiddal akarja átölelni ezeknek a gyermekeknek az életét.

Jézus ma rajtad keresztül akarja megüzenni az ilyen gyermekeknek, hogy az ő életük is értékes valaki számára. Ha ezt megérted és megteszed, akkor nagyobb leszel azoknál is, akik oly sokra tartják magukat ebben a világban, hangzott az igehirdetésben. Imádkozzunk azért, hogy megértsük Isten vezetését és tudjuk meglátni azokat a gyermekeket, akiket az Úr Jézus maga vezet elébünk. Ő akkor is meglátta az ilyen gyermekeket és ma is meglátja őket. A 68. zsoltár 6. versében azt olvassuk, hogy Isten az „árváknak atyja”. S ő valóban olyan, akiben nem kell csalódnia egyetlen gyermeknek sem. Tőle tanulhatunk mi, szülők is, hogy hogyan kell szeretnünk azokat a gyermekeket, akiket ajándékba kaptunk, mondta Barta Attila.

Ezt követően a Sámuel Alapítvány elnöke mondta el, hogy 2001-ben azzal a céllal jött létre az alapítvány, hogy legyen, aki lehajol az árva, az elhagyott gyerekekhez, legyen, aki átöleli őket, s akit ők is átölelhetnek, hogy mind többen családban, szeretetben nőjenek fel. Sipos Géza beszámolt arról, hogy Kárpátalján közel kétezer gyerek van állami gondozásban. Bár ezek a gyermekotthonok általában szép környezetben vannak, ma már jól felszereltek, modernek, ahol a gyerekek tanulhatnak, ahol kapnak enni, meg ruhát – de szülői szeretet nem jut nekik... Az elnök arról is tájékoztatta a résztvevőket, hogy az alapítvány égisze alatt jelenleg 7 családtípusú gyermekotthon működik, két befogadó és egy gyámcsalád tartozik hozzájuk. Az eltelt húsz év alatt 100 gyereket sikerült családba juttatni, 18-nak az örökbefogadásában segítettek. Ez lehet, hogy csak csepp a tengerben, de az óceán is csak cseppekből áll… Az elnök elmondta, hogy továbbra is várják azon keresztyén, hitben járó házaspárok jelentkezését, akik szeretettel nevelnének saját otthonukban vagy a Sámuel Alapítvány által vásárolt házban elhagyott gyermekeket, de segítenek az örökbefogadásban is. Hordozzuk imáinkban ezeket a gyermekeket, a leendő nevelőszülőket. Nem könnyű idegen gyermeket felnevelni, de áldás van rajta, mondta.

Erről számolt be a Csongorról érkezett Baksa Klára, aki férjével két kislányt fogadtak örökbe. Az anyuka elmesélte, hogy két vérszerinti gyermekük született, de sajnos mindketten betegen, fogyatékkal jöttek a világra. Az egyik fiuk 2 évesen, a másik 15 évesen halt meg. Tudták, hogy nem lehet saját gyermekük. Tibor, a férj kezdeményezésére, a Sámuel Alapítvány segítségével még Martin életében elindultak az örökbefogadás útján.

Egy kislányt szerettek volna, aki testvére és esetleg segítsége lehet a mozgáskorlátozott, szellemi fogyatékos fiuknak. Egy Odessza megyei gyermekotthonban találtak rá. Igencsak hosszadalmas volt a procedúra, tizenegyszer tették meg a több mint ezer kilométeres utat, végül úgy sikerült megkapni kislányukat, hogy a testvérét is örökbe kellett fogadni.

– Két és fél, illetve másfél évesek voltak a lányok, mikor hazahoztuk őket. Martin is örült nekik. Aztán ő meghalt… Egy kislányt akartunk, kettőt kaptunk. Isten tudta, hogy miért, vallja Klárika. Két fiú helyett kaptunk két kislányt. És velük együtt nagyon sok szeretetet. Mert ők nagyon hálásak, amiért elhoztuk őket, hogy a mi gyermekeink lehetnek, és nagyon sok szeretetet adnak. Megszépítik az életünket. Arra biztatok mindenkit, aki fontolgatja az örökbefogadást vagy a nevelőszülőséget, legyenek bátrak, merjenek belevágni, nem bánják meg, mert ezek a gyerekek nagyon tudnak szeretni! És naponta érezzük Isten áldását, gondviselő szeretetét.

Sok gyermeki kéz vár az ölelésre, és sok gyermeki szív vágyik a szeretetre. Engedd, hogy rajtad keresztül szeresse őket az Isten! – fogalmazott zárszavában Barta Attila.

Kovács Erzsébet

Hirdetés

  • Fornoson mutatkozott be a Sámuel Alapítvány
  • Fornoson mutatkozott be a Sámuel Alapítvány
  • Fornoson mutatkozott be a Sámuel Alapítvány

  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 27. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!

Hirdetés