MTI

| 2021. 07. 06. – 11:00

Oroszországban 2016 óta harminc külföldi szervezet tevékenységét tiltották be, hogy megakadályozzák az orosz belügyekbe való beavatkozásukat - jelentette ki Alekszandr Grebjonkin, az orosz nemzetbiztonsági tanács titkárának helyettese újságíróknak hétfőn Moszkvában az ország frissített nemzetbiztonsági stratégiáját kommentálva.

Grebjonkin szerint a betiltott szervezetek fenyegetést jelentettek Oroszország alkotmányos rendjére - írja az MTI.

Az Interfax hírügynökség szerint az orosz igazságügyi minisztérium nyilvántartása szerint

2016 és 2021 között 31 szervezetet minősítettek "nem kívánatosnak" Oroszországban. Négy szervezet már 2015 óta ebbe a kategóriába tartozik.

Grebjonkin azt hangoztatta, hogy az Oroszország megosztására törekvő "destruktív erők" akciói mind bel-, mind külföldön aktívabbá váltak, csakúgy, mint a külföldi kémszolgálatok hírszerző és felforgató tevékenysége.

"Egyúttal felpörögtek azok a célirányos erőfeszítések, amelyek célja a hagyományos értékek szétmosása, a világtörténelem és benne Oroszország szerepének eltorzítása, a nácizmus rehabilitálása, a nemzetiségi és vallási ellentétek szítása, az információ szférájában való manipuláció"- fogalmazott az orosz tisztségviselő.

Grebjonkin szerint az állam és a társadalom biztonsága elleni fenyegetéseknek az a felsorolása, amely a nemzetbiztonsági stratégia előző, 2015. december 31-én elfogadott változatában szerepel, nem vesztette el aktualitását, de a változó körülmények valamelyest módosítottak rajta és új veszélyeket is teremtettek.

A biztonsági tanács helyettes titkára a fenyegetések között nevezte meg a terrorszervezetek toborzó és propagandatevékenységét, valamint tulajdon elleni bűncselekmények magas szintjét a víz-, a biológiai és az erdei erőforrások, a lakóingatlanok és a közművek, valamint a hitelezés és a pénzügyek területén.

Rámutatott, hogy a szélsőséges természetű bűncselekmények mintegy 60 százalékát az internet segítségével követik el.

A magánszemélyek tulajdona elleni, informatikai eszközökkel elkövetett bűncselekmények száma az elmúlt öt év alatt a 25-szörösére nőtt. Grebjonkin szerint az orosz nemzetbiztonsági stratégia új változata első alkalommal tűzi ki feladatul az információs és kommunikációs technológiák felhasználásával elkövetett bűncselekmények megelőzését és visszaszorítását. Mint mondta, ez kiterjed a digitális devizák illegális célú felhasználásának megelőzését is.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek