HáziPatika.com

| 2021. 07. 07. – 10:06 | Magyarország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Sokan el sem tudják képzelni a napindítást a reggeli kávéjuk nélkül. A kávéban lévő koffein alapvetően egy stimuláns, amelynek segítenie kellene abban, hogy ébren tudjunk maradni - mégis vannak olyanok, akik egyenesen elálmosodnak egy csésze kávé után. De vajon mi lehet ennek az oka?

Ha valaki 4 órával lefekvés előtt kávét iszik, nem lesz tőle éberebb éjszaka - derült ki egy közel nyolcszáz önkéntes részvételével lefolytatott kísérletből. A kutatók egy hétig vizsgálták a résztvevők alvását, és arra jutottak, hogy a kávé csak nagyon kis százalékuk éjszakai pihenését zavarta meg. A Brightside cikke annak járt utána, miért hathat egyesekre egészen más módon a kávé - írja a Házipatika.com.

Nem mindegy, hogy mikor és mivel isszuk a kávét

Ha megiszunk egy csésze kávét, mielőtt szundítunk egyet, az felturbózhatja az energiaszintünket. Amikor bágyadtnak érezzük magunkat, a testünk egy adenozin nevű vegyületet termel, aminek álmosító hatása van. A koffein megakadályozza, hogy az agy érzékelje az adenozint - ezért van az, hogy ha szundítás előtt kávézunk, akkor energikusnak és frissnek érezzük magunkat.

Biztosan sokaknak ismerős, hogy nem sokkal kávéfogyasztás után ki kell menniük a mosdóba. Ennek az az oka, hogy a koffeinnek vízhajtó hatása van, és emiatt gyakoribb vizelési ingert válthat ki. Ha pedig szervezetünk folyadékot veszít, attól fáradtabbnak és álmosabbnak érezhetjük magunkat.

Ha valaki sok cukorral és tejszínhabbal szereti inni a kávéját, akkor komoly vércukorszint-ingadozás is felléphet fogyasztás után. Amikor a hirtelen emelkedés után leesik a vércukorszintünk, energiahiányosnak és fáradtnak fogjuk érezni magunkat. Ráadásul nagyon sok kávébabon találhatók penészgombák, és a bennük lévő toxinok a kávéba kerülve szintén álmosságot, bágyadtságot okozhatnak.

Ha pedig valaki hajlamos a stresszre, szorongásra, jobb, ha tudja, hogy egyes esetekben a kávé erre csak még jobban ráerősít. A kávézás akár meg is duplázhatja a szervezetben termelődő stresszhormonok mennyiségét. Miután pedig a stresszreakció elmúlik, álmosnak, fáradtnak, kimerültnek érezhetjük magunkat, ami a testünk teljesen természetes reakciója a stresszre.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!